|
Rehber :
|
|
|
|
Kullanýcý Adý:
Parola:
|
|
|
|
|
|
AKÇAABAT
-
FOTOÐRAFLAR
-
TARÝHÇE
Ýlçenin kuruluþ dönemine ýþýk tutan kaynaklarýn çoðu yok olup gitmiþ olan Akçaabat'ýn tarihi Trabzon tarihi ile iç içe girer ve Trabzon tarihinin bütünlüðü içerisinde yer alýr.
Tarihi seyir içerisinde çýnar aðaçlarýnýn bolluðundan dolayý ( eski türkçeden kaynaklanan batýdaki þehir anlamýna geldiðini söyleyen araþtýrmacýlarda vardýr) Platana ya da Pulathane diye anýlan ilçe sonralarý ticaretin geliþmesi ve paranýn bol olmasý nedeniyle Akçaabat adýný almýþtýr.
Fatih Sultan Mehmet tarafýndan fethedilen Akçaabat'ta Roma, Bizans, Komnenos ve Osmanlý dönemine ait tarihi yapýt ve izlere rastlamak mümkündür. Akçaabat'ýn, Osmanlý Dönemine ait kaynaklarda þehir merkezi "Pulathane", ilçe geneli ise Akçeabâd" olarak geçmektedir.
Þehrin tarihinde 1810 yýlý Ramazan ayý ayrý bir yer tutar Bu tarihte Rus donanmasý Sargana Mevkiine çýkarma yapmak istemiþ, Akçaabat halký 48'i kadýn olmak üzere 969 þehit vererek yurdu savunmuþtur.
Birinci Dünya Savaþý Sýrasýnda 20 Nisan 1916 yýlýnda Çarlýk Rusyasý Akçaabat'ý iþgal etmiþ, ancak bu iþgalde uzun sürmemiþ ve 17 Þubat 1918 de Akçaabat düþman iþgalinden kurtulmuþtur.
-
KÜLTÜR
Cumhuriyetin kuruluþundan önce dahi evlerinde ud ve çaðdaþ müzik aletleri çalýnan, kitap ve gazete okunarak çaðdaþ dünya ile baðlantý kurulan Akçaabat'ýn bir kültür þehri olduðu rahatlýkla söylenebilir. Kültür ve sanat alanýnda yetiþmiþ, eserleriyle ülke çapýnda üne kavuþmuþ þahsiyetlerin yanýnda tiyatro, sinema, resim, heykel, müzik ve fotoðrafçýlýk; geçmiþte olduðu gibi günümüzde de yaygýndýr. Akçaabat Belediyesi tarafýndan 14 yýldýr organize edilen Müzik ve Halkoyunlarý Festivali uluslar arasý bir boyut kazanýrken, Kültür Müdürlüðü bünyesinde sekiz yýldýr çalýþmalarýný sürdüren Türk Sanat Müziði Korosu bölgenin en iyi korolarýndan biridir.Yine Kültür Müdürlüðü bünyesinde1999 yýlýnda oluþturulan Belediye Þehir Tiyatrosu ile 2001 yýlýnda kurulan Türk Halk Müziði Korosu þehrin kültür hayatýna renk katmayý sürdürmektedir.
-
AKÇAABAT KÖFTESÝ
Þehrin kültürel ve ekonomik yapýsý içerisinde, 1945' li yýllarda Orta caddeden baþlayan ve tüm ülkeye ve yurt dýþýna yayýlan Akçaabat Köftesi ayrý bir yer tutmaktadýr.Haragali (Ali Çolak) ve Eþref Ustanýn (Eþref Bal) mangalýyla baþlayan, Çolakoðullarýnýn köfte salonuyla duyulan, Cenikli Mustafa (Yýlmaz) Recep Durna, Abdullah Komar, Pirali Altun, Bahriyeli Ahmet Serdar ve Þahpazoðullarý gibi köfte ustalarýnýn eliyle yayýlan, Çolakoðullarý ve Abdullah Komarý'ýn yetiþtirdiði Temel Kolot, Nihat Aydýn, Kalkýþým kardeþler ve benzeri ustalarýmýzla ve adýný sayamadýðýmýz nice ustalarýn maharetiyle Türkiye'ye adýný duyuran Akçaabat Köftesi ülkemizde yapýlan diðer köftelerden farklý ve ayrýcalýklýdýr. Maharetli ustalar tarafýndan yörenin otuyla beslenmiþ ineklerin özenle seçilen etlerinin döþ, kol ve gerdanýyla bunlarýn karýþýmýndan oluþan, sinir ve ekstra yað bulunmayan etlerinden kýyýlarak yoðrulan ve bir gün dolapta bekletildikten sonra Akçaabat'ýn temiz ve düzenli lokantalarýnda köfte ocaðýnda piþirilen ve servis yapýlan Meþhur Akçaabat köftesinin tadý bir baþkadýr.
|