Rehber :
   
Mobilya Mağazaları
Burak Mobilya
Mürtezaoğlu Mobilya
Efendi Mobilya
Gorz Mobilya & Pekerler Mobilya
Tamamýný Göster...
   
    Kullanýcý Adý:   
    Parola:           
                       

DÜZKÖY

  •   FOTOÐRAFLAR
  •   MAHALLE VE KÖYLER
    Ýlçemiz idari yönden 4 belediye ve 6 köyden oluþmaktadýr. Bunlarýn isimleri mahalle adlarý ve kullandýðý yaylarýn isimlerini gösterir çizelge aþaðý çýkarýlmýþtýr. Genel olarak daðýnýk bir yerleþim yapýsý görülmektedir. Mahalleler arazi yapýsýna göre yerleþim göstermektedir. Köylerin dýþýnda yerleþim alaný olarak mezra (mezere) ve yaylalar vardýr. Halk arasýnda yayla olarak ifade edilen obalar da yöre halkýnýn büyük bir bölümü ilkbahardan itibaren yaz mevsimi sonuna kadar Kalmaktadýr. Düzköy yaylasý, Beypýnarý, Karaptal, Honefter, Karadað-Hýrsafa ve Serda yaylalarý v.s. örnek gösterilebilir. Turizm yönünden önemli bir potansiyele sahip olan Düzköy Yaylasý Ýlçemize 10 km uzaklýktadýr. Bu yayladan diðer yaylalara ulaþým imkaný bulunmaktadýr. Düzköy yaylasýnýn en önemli özelliði Haçkalý Hoca Baba Türbesinin burada bulunmasýdýr. Özellikle yaz aylarýnda bu türbe Düzköy Yaylasý için büyük bir dini turizm merkezi durumundadýr. Bu Turizm Merkezini çok sayýda insan guruplar halinde ziyaret etmektedir.
  •   TARÝHÇE
    Ýlçemiz "Haçka" adýnda köy iken 1944 yýlýnda Bucak olmuþ, 1961 yýlýnda ismi deðiþtirilerek "Düzköy" adýyla Belediye olmuþtur. Akçaabat ilçesine baðlý belediyemiz, 9 Mayýs 1990 tarih ve 3644 sayýlý yasa gereðince Ýlçe statüsüne kavuþmuþtur. Düzköy ilçesi; Düzalan, Orta Mahalle, Büyük Mahalle, Cevizlik Mahallesi ve Yenimahalle, olmak üzere beþ ayrý mahalleden oluþmaktadýr. Ýlçeye 4'ü belediye (Düzköy Merkez, Çalköy, Çayýrbaðý ve Aykut Belediyeleri), 6'sý köy (Alazlý, Çiðdemli, Gökçeler, Taþocaðý ve Küçüktepe köyü) olmak üzere toplam 10 yerleþim birimi baðlýdýr. 2000 yýlý Genel Nüfus Sayýmý sonuçlarýna göre Ýlçe Merkez Nüfusu 6.863 kiþi, Beldelerin nüfusu 13.416 kiþi, köylerin toplam nüfusu 4.613 kiþi olmak üzere toplam nüfus 24.892 dir. Nüfus hareketleri açýsýndan yayla ve mezra(mezere)lar önem taþýmaktadýr. Halkýn büyük bir bölümü nisan ayýndan sonbahar baþlarýna kadar mezra ya da yaylalara göç etmektedir. Ýlçe topraklarýnýn % 80'i engebeli bir bölge özelliðine sahiptir. Ýlçemizin iþlenebilir arazisinde ise mýsýr, patates, fasulye ve benzeri tarým ürünleri yetiþtirilmekte, ekonomi tarýmsal ve hayvansal üretime dayanmaktadýr. Ýlçemizin kuzeyinde Akçaabat, doðusunda Maçka, Batýsýnda Vakfýkebir, Güneybatýsýnda Tonya ilçeleri bulunmaktadýr. Ýlçemizin yüzölçümü 117 kilometrekaredir. Ýlçemiz Trabzon'a 35 km. uzaklýkta ve komþu ilçemiz Akçaabat'a ise 27 km. uzaklýkta bulunmaktadýr. Ulaþým yolu asfalt olup, Tonya ile stabilize yolla baðlantýsý dýþýnda daha iç kesimlere baðlantýsý yoktur.
  •   EKONOMÝ
    Ýlçemizde baþta hayvancýlýk olmak üzere, tarla ziraatý yapýlmaktadýr. Tarým ve hayvancýlýk faaliyetlerinin daha çok kadýnlarca yapýlmasýna mukabil erkek iþgücünün önemli bir kýsmý Ýlçe ve Ýl dýþýna mevsimlik iþgücü olarak gitmektedir. En önemli ekonomik faaliyetten biride hayvancýlýktýr. Süt üretimi teþvik ve kontrol amacýyla sütte kg baþýna 2 YTL ödeme yapýlmýþtýr. Süt fabrikalarýna teslim edilen aylýk süt müstahsil faturalarý kontrol ve onayý yapýlmakta ve vatandaþlarýmýza çiftçi belgesi düzenlenmektedir. Sun-i tohumlama çalýþmalarý kapsamýnda altý aylýk dönem içerisinde 40 adet tohumlama yapýlmýþ ve tohumlama yaptýran çiftçilerimize 660.000.000 TL destekleme verilmiþtir. Ýlçemizde hayvanlardan daha iyi bir damýzlýk sýðýr elde etmek için sun-i tohumlama çalýþmalarýna aðýrlýk verilmektedir. Sun-i tohumlama çalýþmalarý yurt dýþýndan ithal edilen süt sýðýrlarýnýn sun-i tohumlama çalýþmalarýyla baþlamýþ olup bu iþlem yerli ýrklarýn üzerinde de devam etmektedir. Ýlçede 1.480 civarýnda koyun bulunmaktadýr. Bu güne kadar yurtdýþýndan toplam 120 adet iyi cins süt sýðýrý ithal edilerek vatandaþlara daðýtýlmýþtýr. 11.000 civarýnda yumurta tavuðu bulunmaktadýr. Ýlçemizde 6 köy 1 mahallede toplam 1300 yeni usul kovanda yaklaþýk 19.500 kg bal üretimi yapýlmaktadýr. Süt üretimi dýþýnda Pazar için üretim yok denecek kadar azdýr. Arazi þartlarýnýn uygun olmamasý nedeniyle tarýmda makineleþme mümkün olmamýþtýr. Arazi kýt olup, çok küçük parçalara ayrýlmýþtýr. Tarým ve hayvancýlýk dýþýnda küçük çaplý tamir atölyeleri mevcuttur. Bunlardan 2 adedi soba üretimi yapmaktadýr. Ýlçemizde yalnýzca T.C. Ziraat Bankasý faaliyet göstermektedir. Yaylalarýmýza yayla turizmi bakýmýndan raðbet vardýr. Sahil kesimlerinden bazý vatandaþlarýn yaz sezonu için yayladan ev kiralamaya baþladýklarý gözlenmektedir. Yaylada oluþmaya baþlayan çarpýk yapýlaþmanýn önüne geçmek için belediyece bir mevzii imar planý yaptýrýlmasý yararlý olacaktýr. Ýlçe Tarým Müdürlüðü tarafýndan ev ekonomisi, hayvancýlýk ve çiftçi eðitimi çalýþmalarý devam ettirilmektedir. Ýlçede esnaf kefalet kooperatifi, esnaf odasý ve ziraat odasý mevcuttur.
  •   EÐÝTÝM VE KÜLTÜR
    Ýlçemizde eðitim tarihi oldukça eskiye dayanmaktadýr. 1889 tarihinde Ýlçemize baðlý Çayýrbaðý belediyesi Doðankaya (sýdýksa) köyünde Medrese eðitimi baþlamýþtýr. Ýlçe Milli Eðitim Müdürlüðüne baðlý 2 Çok Programlý lise, 1 Pratik Kýz Sanat Okulu, Halk Eðitim Müdürlüðü bünyesinde çeþitli kurslar, öðretmen evi Müdürlüðü (kiralýk lokal ve 10 yataklý misafirhane), 16 ilköðretim okulu (1-8 sýnýflý) mevcuttur. Ýlçemizde H.Mehmet Ofluoðlu, Düzalan, Cevizlik, Aykut, Gökçeler, Taþocaðý, Çal, Doðankaya, Çayýrbaðý ve Camlýca ilköðretim okullarýnda anasýnýfý bulunmaktadýr. Milli Eðitim Müdürlüðü bünyesinde 23 idareci, 167 öðretmen görev yapmaktadýr. Ýlçemizde öðretmen ve personel fazlalýðý yoktur. Branþ öðretmenlerine ihtiyaç duyulmaktadýr. Halk Eðitim Merkezi, Pratik Kýz Sanat Okulu ve Düzköy Çok Programlý Lisenin fiziki yapýlarý eðitim-öðretim için yeterli deðildir. Öðretmenevi kiralýk bir binada hizmet vermekte olup yeni binanýn yapýmý hýzla devam etmektedir. Ýlçemizde yaþayan insanlarýmýzýn % 95’ý okuma-yazma bilmektedir. Ancak orta öðrenimine devam oranýnýn düþüklüðü (Ýlköðretim Okulunu bitiren her 100 çocuktan ortalama 20 si liseye devam etmektedir) önemli bir sorundur. Ayrýca üniversiteye devam edebilme oraný da çok düþüktür. Bunda ailelerin ve çevremizin çocuklarýmýza sunabildiði imkanlarýn kýtlýðý önemli rol oynamaktadýr.
  •   SOSYAL DURUM
    Ýlçemiz halkýnýn tamamý ayný sosyal ve kültürel deðerleri paylaþmaktadýr. Halkýn %15’e yakýn bölümü çeþitli kurum ve kuruluþlarda çalýþarak diðer % 85’i ise tarým, hayvancýlýk ve gurbette çalýþarak geçimini saðlamaktadýr. Çalýþan erkek nüfusun bir bölümü gurbetçilik yapmak üzere iþ mevsiminde Ýlçe ve Ýl dýþýna çýkmakta; yerleþim birimlerinde kalan kadýnlar tarlada, baðda çiftçilik ve hayvancýlýkla uðraþmaktadýr. Ýlçemizin tüm yerleþim birimlerinde elektrik mevcuttur. Ayrýca Düzköy, Çalköy beldesi Gürgendað, Alazlý, Gökçeler, Aykut ve Çayýrbaðý yaylalarýnda elektrik mevcut olup diðer yaylalara da elektrik getirilmesi için giriþimler devam etmektedir. Ýlçe merkezindeki su þebekesi tamamlanmýþtýr. Mahallelerin su ihtiyacý karþýlanmýþ olup, 5 adet su deposu mevcuttur. Depolarýn toplam su kapasitesi 750 tondur. Düzköy yaylasýnýn su ihtiyacýný karþýlayacak ölçüde su þebekesi tamamlanmýþtýr. Ýlçemiz merkezinde, Çayýrbaðý ve Çal beldelerinde konut sorunu vardýr. Memurlar kiralýk ev bulmakta zorluk çekmektedir. Ýlçemize baðlý köylerde yöremize uygun konutlarýn yaný sýra yeni yapýlan betonarme konutlar mevcuttur. Zaman zaman ortaya çýkan heyelan ve yangýn olaylarý yeni konut yapýmý ihtiyacýný ortaya çýkarmaktadýr. 200 civarýnda vatandaþýmýzýn heyelan nedeniyle afet konutu baþvurularý mevcuttur. Ýlçemizin sosyal yapýsýna uygun bir biçimde gelenek-görenek, örf ve adetlerini koruyan bir sosyal yaþantý vardýr. Ancak Ýlçede kahvehanelerin çokluðu göze çarpmaktadýr. Ýlçemiz halký gelenek ve göreneklerini aþmadan yeniliðe, çaðdaþ yaþantýya açýktýr. PTT Müdürlüðünde 1 müdür, 1 veznedar, 1 memur, 1 köy daðýtýcýsý, 3 yaya daðýtýcýsý, toplam 9 adet personel görev yapmaktadýr. PTT Müdürlüðüne baðlý olarak Çayýrbaðý PTT Þubesi ve Çal PTT Acentesi kiralýk binalarda hizmet vermektedirler. PTT Müdürlüðünde APG, Havale, Posta Çeki kabul ve ödemeleri, SSK, Ýþçi ve Emekli Maaþlarýnýn da ödemesi, Kredi Kartý tahsilatý, Tedaþ fatura ödemeleri, telefon tahsilatý ve Döviz iþlemleri yapýlmaktadýr.. PTT Müdürlüðü Türk Telekom ile 1995 yýlýndan itibaren 2 Genel Müdürlük olarak hizmet vermektedir. Telefon abonman iþleri Akçaabat Telefon Müdürlüðünce yürütülmektedir. Arýza iþleri ise PTT Müdürlüðü elemanlarýnca yapýlmaktadýr. Türk Telekom’un Düzköy’de, Çayýrbaðýn’da Çal’da Alazlý Köyü’nde ve Düzköy Yaylasýnda toplam 6 adet otomatik santrali bulunmaktadýr. ADSL’li hizmete açýktýrlar. Televizyon yayýnlarýnda kurulu bulunan TRT 1,2,3 kanallarý yeterince izlenilememektedir. Ulusal yayýn yapan radyolarý Ýlçemizde dinleme imkaný bulunmamaktadýr.

GülNet Ýnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Þti.
Gazipaþa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKÝYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com