Rehber :
   
Enerji Ürünleri & Tarım Makinaları
Özsöz Ticaret
Can Makina & Jeneratör
Vatan Jeneratör
Tamamýný Göster...
   
    Kullanýcý Adý:   
    Parola:           
                       

KÖPRÜBAÞI

  •   FOTOÐRAFLAR
  •   TARÝHÇE
    Bazý tarihçilere göre Köprübaþý çevresinde Etiler?in hüküm sürdüðü kabul edilmektedir. Sonradan yöre Lidya,Pers,Bergama Krallýðý ve Saruhanoðullarý egemenliðinde kalmýþtýr. Gediz nehri üzerinde kurulan Demirköprü barajýnýn su tutmaya baþlamasý ve suyun hýzla doðu istikametinde ilerleyerek Borlu Nahiyesi topraklarýný su altýnda býrakmasý sonucu, Borlu halkýnýn bir kýsmý 1958?in 10.ayýndan itibaren þu anki Köprübaþý Ýlçesinin kurulduðu yere yerleþmiþlerdir. Fakat esas yerleþim 1959 yýlýnda olmuþtur. O yýllarda þu anki Demirköprünün yerinde iki gözlü beton bir köprünün olduðu ve Ýlçenin adýnýnda bu köprüden geldiði bilinmektedir. 1968 yýlýnda Belediyelik olan Köprübaþý 20 Mayýs 1990 tarih ve 20523 sayýlý resmi gazetede yayýnlanan 3644 sayýlý kanunla ayný adý alarak Ýlçe olmuþtur.
  •   COÐRAFÝ KONUM
    Sürmene, Araklý ve Çaykara ilçeleri arasýnda kalýr. Bir müddet önce köprübaþýnýn Beþköy beldesinde elim bir sel felaketi olmuþ ve 40 küsür vatandaþýmýz hayatýný kaybetmiþtir.Merhum Adnan Kahveci,merhum Recep Yazýcýoðlu ve Mustafa Sait Yazýcýoðlu bu ilçeye baðlý Beþköy beldesinin yetiþtirdiði devlet adamlarýdýr. Köprübaþý Ýlçesi Manisa Ýlinin kuzeydoðusunda, Salihli-Demirci karayolu üzerinde yer alýr. Ýl Merkezine 120 Km., Salihli Ýlçesine 53 Km., Demirci Ýlçesine ise 50 Km uzaklýktadýr. Ýlçemizin kuzeyinde ve kuzey batýsýnda Gördes, kuzey ve kuzey doðusunda Demirci, güney doðusunda Demirköprü Baraj Gölü, güneybatýsýnda ise Salihli yer almaktadýr. Ýlçenin yüzölçümü 25.200 ha.olup, Köprübaþý Ýlçesinin merkezi 14 paftadan oluþan 225 hektarlýk imar planý mevcuttur. Ýlçemiz Köprübaþýnýn mücavir alaný 900 hektar olup, bunun 150 hektarý yerleþim alanýdýr. Ýlçenin rakýmý 250 Metredir.
  •   ÝKLÝM
    Köprübaþý Ýlçesi Gediz çöküntü havzasý üzerinde yer alýr. Ýlçenin güney batýsýnda Dibek daðlarý, kuzeydoðusunda Çanak daðlarý ve kuzeyindeKayran daðlarý yer alýr. Ýlçe merkezine yakýn yükseltiler Topraktepe ve Tülüce'dir. Ýlçe tipik Akdeniz iklimi özellikleri taþýr. Yazlarý sýcak ve kurak, kýþlarý ýlýk ve yaðýþlýdýr. Bitki örtüsü olarak makiler ve garigler vardýr. En çok görülen aðaç türü, palamut aðacý da denilen meþe cinsidir. Ayrýca Topraktepe ve Armutdere de piknik ve mesire yerleri mevcuttur. Ýlçemizde toplam olarak 20.455 dekar orman alaný mevcuttur.
  •   ÝDARÝ DURUM
    Ýlçemiz Köprübaþý'nýn 7 Mahallesi (Atatürk, Namýk kemal, Temrek, Çamyurdu, Avþar, Karabük ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesi) ve 27 Köyü bulunmaktadýr. Toplam Yüzölçümü 25.200 ha.dýr.
  •   NÜFUS
    Köprübaþý ilçesi, ilçe merkezi ve 27 köyünde, 2000 genel nüfus sayýmýna göre toplam olarak 10.851 nüfusa sahiptir. Ýlçe merkezinde 5.049 kiþi yaþamaktadýr. Nüfusun geri kalan 5.802? si köylerde ikamet etmektedir. Ýlçemiz kuruluþunda Salihli ilçesine baðlý Gökeyüp kasabasýnýn ilçemize baðlý olduðu daha sonra halk oylamasý referandum ile Salihli ilçesine baðlandýðýndan ilçemiz nüfusunda % 26.85 düþüþ meydana gelmiþtir. Yerleþme biçimi bakýmýndan toplu yerleþim hakimdir.
  •   EKONOMÝK VE SOSYAL TESÝSLER
    Ýlçemiz Köprübaþýnýn ekonomisi genel olarak tarýma dayalýdýr. Ýlçemiz Nüfusunun % 85.5'i tarýmla uðraþmaktadýr. En büyük gelir kaynaðý tütündür. Daha sonra sýrasýyla hayvancýlýk,palamut,tahýllar,balýkçýlýk,zeytincilik,meyvecilik,sebzecilik ve halý dokumacýlýðý gelmektedir. Ýlçemizde takriben 3.300 adet kovan mevcut olup yýllýk bal üretimi 15.000 Kg. civarýndadýr. Ýlçemiz sýnýrlarý içerisinde bulunan Demirköprü barajý dolayýsýyla ilçemizde 71 üyeli Sýnýrlý Sorumlu Köprübaþý Su Ürünleri Kooperatifi vardýr. Bu kooperatif vasýtasýyla yýllýk 12 ton civarýnda balýk tutulmakta bu yakalanan balýðýn büyük bir bölümü ilçe dýþýndaki pazarlarda tüketilmektedir. Ýlçemizde mandýra mevcut olmayýp çevre ilçelerden gelen mandýra sahiplerinin süt toplama merkezlerinde sütlerin bir kýsmý toplanýyor olup, geriye kalan önemli kýsmý ise çiftçinin kendi þartlarýnda peynir ve yoðurt olarak deðerlendirilmektedir. Son yýllarda tavuk yetiþtiriciliði ve Çilek üretimi geliþmektedir. Ýlçemizde önemli bir sosyal tesis ve yatýrým bulunmamaktadýr.

GülNet Ýnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Þti.
Gazipaþa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKÝYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com