Rehber :
   
Şekerleme ve Şeker Ürünleri
Karabekir Şekerleme
Celaloğlu Arzu Helva
Tamamýný Göster...
   
    Kullanýcý Adý:   
    Parola:           
                       

ÞALPAZARI

  •   FOTOÐRAFLAR
  •   TARÝHÇE
    Þalpazarý ilçesinde yerleþimin çok eski tarihlere dayandýðý bilinmektedir. Yörede yaþayan insanlar Oðuzlarýn Üçoklar boyundan olan Çepni’lerdir. Çepni’lerin bu bölgeye Trabzon’un fethinden önce Uzun Hasan zamanýnda kafileler halinde geldikleri bilinmektedir. Çepni kelimesinin anlamý; Düþmana karþý gözü pek, mazlumlara karþý merhametli, sýnýr bekçiliði yapan manasýna gelmekte olup, yöre insaný bu özelliklerin tümünü taþýmaktadýr. Ýlçede yaþayan çepniler; Orta Asya’dan göç ettikten sonra Doðu Anadolu’nun Doðu kesimleri ile Ýran’a yerleþmiþ olduklarý,buralarda yaþadýklarý sýrada yönetime karþý ayaklanma faaliyetlerine karýþtýklarý bilahare yönetim tarafýndan çýkarýlan bir fermanla Anadolu’ya sürgün edildikleri tarihçilerin yapýtlarýndan anlaþýlmaktadýr.Buradan sürgün edilen Çepni Türklerinden 100.000 kadarý Doðu Karadeniz’de Görele, Tirebolu, Þebinkarahisar, Torul, Kürtün ve Aðasar (Þalpazarý) yörelerine yerleþmiþlerdir. Ýlçe Osmanlý döneminde Trabzon Sancaðý Görele kazasýna baðlý iken 1798 tarihinde çýkarýlan bir fermanla Trabzon sancaðýna baðlý Vakfýhatuniye (Vakfýkebir) kazasýna baðlandýðý yöre halkýnýn elinde bulunan belgelerden anlaþýlmýþtýr. Þalpazarý Ýlçesi, 1914 yýlýnda Vakfýkebir kazasýna baðlý nahiye haline getirilmiþ, 1987 yýlýnda çýkarýlan bir kanunla ilçe olmuþ ve 02.08.1988 tarihinde teþkilatlanýp fiilen faaliyete geçmiþtir.
  •   SOSYAL DURUM
    Ýlçe merkezindeki konutlar genellikle saðlýða elveriþli olup, betonarme binalardan oluþmaktadýr. Ýlçede Resmi kurum ve okullarýn artmasýyla azda olsa konut sýkýntýsý ortaya çýkmýþtýr. Ýlçenin engebeli bir arazi yapýsýna sahip olmasý yerleþimi olumsuz etkilemektedir. Köylerdeki konutlar ise geleneksel ahþap mimari þeklindedir. Son yýllarda köylerde de betonarme konutlar inþa edilmektedir.Ýlçede sosyal yaþamý geliþtirecek sinema, tiyatro gibi kültürel faaliyetler olmadýðýndan halkýn tek eðlence kaynaðý televizyon ve yaz aylarýnda düzenlenen geleneksel þenliklerdir. Ýlçemiz merkezinde ve yaylalarýnda çok sayýda þenlik organize edilmektedir.Ýlçe insanlarýna istihdam saðlayýcý yatýrým ve iþletme olmadýðýndan halkýn büyük bir kýsmý mevsimlik ve daimi gurbet iþçiliði, üretim düzeyi ve karlýlýk oraný düþük aile iþletmeciliðine dayanan hayvancýlýk ve ziraat ile geçimlerini temin etmektedir.
  •   ÝLKÖÐRETÝM
    Ýlçe merkezinde (1),mahalle ve köylerde (10) olmak üzere toplam (11) ilköðretim okulu bulunmaktadýr. Ýlçemizde 2004-2005 Eðitim-öðretim yýlýnda 1.ve 2. Kademede (99) öðretmenle (1626) öðrenci bulunmaktadýr. Ayrýca merkez ilköðretim okulu, Sayvançatak, Doðancý ve Geyikli ilköðretim okullarýnda (1’er) adet ana sýnýfý mevcuttur. Ýlköðretim okullarýnda; 1.Kademede (49 ) erkek,(429) kýz, II.Kademede (309) erkek, (327) kýz öðrenci olmak üzere toplam (1556) öðrenci mevcuttur. Ýlköðretim okullarýmýzda (-) adet sýnýf öðretmeni, (-) adet branþ öðretmenine ihtiyacýmýz vardýr.
  •   ORTAÖÐRETÝM
    2004-2005 Eðitim-öðretim yýlý itibariyle ilçemizde (-) lise, (2) Çok Programlý lise, (1) Ýmam-Hatip lisesi ve (1) Saðlýk meslek lisesi vardýr. Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý liselerde (39) öðretmen, (463) öðrenci ile Saðlýk Bakanlýðýna baðlý Saðlýk Meslek Lisesinde (8) öðretmen ve (41) öðrenci bulunmaktadýr. Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý liselerde (-) adet çeþitli branþlarda öðretmene ihtiyaç vardýr. Saðlýk meslek lisesi hariç diðer liseler kendi binalarýnda eðitim ve öðretimlerini devam ettirmektedirler.Simenli ilköðretim okulu öne çýkan oklulardandýr.
  •   EKONOMÝ
    Ýlçe insanlarý ekonomik ihtiyaçlarýný geçmiþten bu güne gurbet iþçiliði, çiftçilik ve Hayvancýlýkla temin etmiþlerdir. Ýlçede istihdam saðlayýcý herhangi bir yatýrým yoktur. Tarýma elveriþli topraklarýn az oluþu halkýn baþka geçim kaynaklarý aramasýna neden olmaktadýr. Bunlarýn içersinde gurbet iþçiliði ve memuriyet baþta gelmektedir. Ýlçede ( 571 ) adet vergi mükellefi olup, 2004 yýlý aralýk ayý itibarýyla tahakkuk eden vergi 1.022.846.350.000.-TL’olup, tahsilat toplamý ise 950.472.350.000. TL’dýr. Bütçe giderleri toplamý ise 4.057.126.650. .-TL’dýr.
    a)Tarýmsal faaliyetler Mýsýr, fýndýk, patates, tereyaðý ve diðer sebze çeþitleri tarýmsal ürünleri teþkil eder, ancak bu mahsuller 3.000 civarýndaki çiftçi ailesine ticari bir gelir getirmekten çok aile içerisinde tüketilmektedir. Genel olarak 18.000 dekar alanda (-) ton fýndýk, 6.900 dekar alanda 1.890 ton mýsýr, 3.200 dekar alanda 5.600 ton patates üretilmekte olup, geriye kalan arazi çayýr ve orman vasýflýdýr. Sadece fýndýk ürünü Beþikdüzü Fýndýk Tarým Satýþ Kooperatifi ve tüccar tarafýndan satýn alýnarak pazarlanýr.
    b)Hayvancýlýk Ýlçede süt ve et bazýnda hayvancýlýk üretimi % 40 yerli ve % 60 jersey melezi unsurlardan ibarettir. Ýlçede (7.000) adet büyükbaþ, (4.000) adet küçükbaþ hayvan ile az miktarda taþýmacýlýkta kullanýlan katýr, at ve eþek bulunmaktadýr. Ayrýca ilçe genelinde (1.000) adet tavuk mevcuttur. Ýlçe Sosyal yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfýnca geçen yýllarda “Süt sýðýrcýlýðý ve arýcýlýk Projeleri” uygulamaya konulmuþ ve projeler gelecek yýllara sari olarak devam etmektedir. Son yýllarda arýcýlýk büyük geliþme kat etmiþ olup, (5.850) adet fenni ve ilkel arý kovaný mevcuttur. Bu kovanlardan elde edilen bal ilçe ekonomisine (1.170.000.000.000)TL. yýllýk katký saðlamaktadýr. Ýlçede yerli hayvan ýrkýnýn ýslahý için damýzlýk jersey boða ve yeteri kadar saf kan holþtain ýrký düve getirilmiþ olup, Ýlçe Tarým Müdürlüðü’nce kurulan suni tohumlama istasyonunda çalýþmalarý sürdürülmektedir. Genel olarak tarým ve hayvancýlýk alanlarýnda yapýlan üretim çalýþmalarýnýn ilçe ekonomisine katkýsý toplam olarak (8.712.500.000.000.-)TL civarýndadýr. S.S.Sütpýnar köyü kalkýndýrma kooperatifince hazýrlanan 100x2 süt sýðýrcýlýðý projesi gerçekleþtirilerek getirilen süt inekleri hak sahiplerine daðýtýlmýþtýr.
    c)Diðer Ýlçe halký kooperatifleþme konusunda bilgi sahibi olmadýðýndan uzun yýllar bu alanda herhangi bir geliþme olamamýþtýr. Buna mukabil (2) adet Tarým Kredi Kooperatifi, (1) adet Esnaf Odalarý Birliði ve (3) adet Köy Kalkýnma Kooperatifi mevcuttur.Ýlçede T.C. Ziraat Bankasý þubesi mevcuttur. T.C.Ziraat Bankasýnda (8) adet personel bulunmaktadýr.Banka çiftçilerimize yönelik kredilendirme çalýþmalarýný sürdürmekte ve yýlda (690) çiftçiye kooperatifler aracýlýðý ve doðrudan hayvancýlýk,çevirme,gübre ve donatým kredisi olarak toplam (1.745..643.150.400.- TL kredi saðlamakta, bu kredinin % 50’lik kýsmý süre sonunda tahsil edilebilmektedir. Ekonomiyi canlandýrýcý mahdut sayýda sergi açýlmakta olup, panayýr olarak Acýsu, Alaca, Kadýrga, Sisdaðý, Aðakonaðý ve Ýzmiþ þenliklerini sayabiliriz.
  •   ALTYAPI VE ULAÞTIRMA
    Ýlçemizde mevcut Türkiye Elektrik Daðýtým A.Þ. (TEDAÞ) iþletme Baþmühendisliði (6) adet personel ile hizmet vermekte olup, ilçe merkezi ve köylerin tamamýnda, yayla ve mezralarýn % 99’unde elektrik vardýr. Ýlçenin elektrik ihtiyacý ulusal enerji hattýndan saðlanmaktadýr. Ýlçeye baðlý köylerin su sorunu halledilmiþ olup, Þalpazarý ilçe merkezinde Belediyeye ait su arýtma tesisi vardýr. Ýlçenin Kanalizasyonu yapýlmýþ olmakla birlikte ihtiyaca cevap vermemektedir. Bu nedenle ilçede mevcut yapýlaþma sonucu konutlarýn kanalizasyonu açýktan dereye verildiðinden halk saðlýðýný tehdit eder durumdadýr. Bu derenin ýslahý ve kanalizasyon çalýþmalarý merkez Belediye Baþkanlýðýnca projesi dahilinde sürdürülmektedir. Ýlçenin Karadeniz sahiline (Beþikdüzü) baðlayan 15 km. uzunluðundaki yol karayollarý 10.Bölge Müdürlüðünce yapýlýp asfaltlanmýþtýr. Ýlçede toplam olarak yaklaþýk (270) km köy yolu aðý vardýr. Bu yol aðýnýn 10 km asfalt, 6.2 km’lik bölümü betonlanmýþtýr. Yolsuz köy bulunmamakla birlikte köy yollarýnýn stabilize hale getirilmesi için proðram dahilinde altyapý çalýþmalarý sürdürülmektedir.
    Þalpazarý-Gökçeköy-Sinlice grup yolunun Þalpazarý-Acýsu arasý 9 km’lik bölümünün asfalt iþlemleri bitirilerek hizmete açýlmýþ olup, Acýsu-Sinlice arasý 12 km’lik bölümü komple yol olarak ihale edilmiþ ve asfaltlama çalýþmalarýna müteahhidince baþlanmýþtýr. Yayla ve mezralarýn ulaþým sorunu özellikle yaz aylarý için çözümlenmiþ durumdadýr.Ýlçe PTT Müdürlüðünde (8) personel mevcut olup, Türk Telekom A.Þ. Þefliðinden (13) personel ile (6) otomatik santral ve (4652) aboneye hizmet vermektedir. Telefonsuz köy yoktur. Hatta 2005 itibarý ile Geyikli, Gökçeköy, Sayvançatak, Üzümözü köylerinde ve Kadýrga Yaylasý'nda otomatik santral mevcuttur.
    TRT Televizyonunun 1. kanalý net, 2, 3, 4 ve TRT Gap kanallarý kýsmen izlenebilmektedir. Ayrýca halk katkýsý ile ilçe merkezine kurulan aktarýcýlar ile özel televizyonlarýn yayýnlarý izlenebilmektedir.

GülNet Ýnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Þti.
Gazipaþa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKÝYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com