Rehber :
   
Fast Food & Cafe
Menekşe Fast Food
Keyf Fast Food & Cafe
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
23.10.2009
Türkiye İşsizliği Girişimcilik İle Yenecek...


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 6 milyon 300 bin işsiz olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin birinci sorunu işsizlik'' dedi. 
     Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) Trabzon Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu'nca düzenlenen ''Trabzon'da girişimci olmak'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 6 milyon 300 bin kişinin işsiz olduğunu, her yıl da 700 bin kişinin istihdam grubuna girdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ''Bu kadar işsizin evinde ekmek ve aş kaygısı var. Bu, önümüzdeki dönemde müthiş bir sorun. Türkiye'nin birinci sorunu işsizlik'' diye konuştu.

 
     Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlik sorununun girişimciler sayesinde çözüleceğine ve kadınların da girişimci olması gerektiğini belirterek, ''Kadınlardan tek isteğim var, çıkın konuşun genç kardeşlerimiz sizi görsün, heves etsin'' ifadesini kullandı.

     Hisarcıklıoğlu, Trabzonlu olmanın dışarıda büyük avantaj olduğunu ve kentin marka haline getirilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

     ''Trabzon'da bir araya gelindiğinde Trabzonspor'un geçmiş ya da gelecek maçları konuşuluyor. Trabzonspor 4. büyük ama karın doyurmuyor. Benim doğduğum Kayseri'de insanlar bir araya gelince futbol ya da siyaset konuşulmazdı, 'Kim ne aldı ne sattı' konuşulurdu. Kayserilinin başarılı olmasının sırrı bu'' dedi.

     Trabzonluların kent dışında başarılı olduğunu ve tüm Trabzonluların daha çok para kazanmanın hesaplarını yapması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Trabzon zengin olursa Türkiye zengin olur'' şeklinde konuştu.
    
     -PARA KAZANMANIN YÖNTEMİ-

    
     Para kazanmak için cesaretli ve girişimci olmak gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''70 milyon olarak zengin olmaya mecburuz, onun da yolu girişimcilikten geçiyor. Sizin gibi genç girişimcilerin önü açıldıkça ülkemin önü açılacak'' dedi.
     Hisarcıkloğlu, bilginin bu kadar erken eskidiği bir çağda her şeyi bilmenin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Dün bildiğin, internet ve iletişim araçları sayesinde bir anda eskiyor. Her şeyi bilmek mümkün değil. Onun için para kazanmak istiyorsak danışmanlık hizmeti de almamız lazım. Bunun için Trabzon'da yeni kurulan Trabzon Avrupa İş Geliştirme Merkezi'nden (ABİGEM) faydalanın. Ayrıca büyük ölçekte iş yapın. Çünkü, küçük ölçekte iş yaparsanız zamanla rakipleriniz tarafından mağlup ediliyorsunuz. Para kazanmak için çok üreten, çok alan ve çok satan olmalısınız.''
    
    
-''BİRLİKTE RAHMET VE BEREKET, AYRILIKTA AZAP VAR''-
    
     Para kazanmak ve başarı olmak için birlikte hareket etmenin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, ''Kültürümüzde (Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var) düşüncesi var. Dünyada şirketler birbiriyle evleniyor. Ayrı baş olduğunuz sürece kaybolursunuz. Günümüzde ticarette baş olmak değil bir araya gelmek önemli'' dedi.
     Hisarcıklıoğlu, para kazanmak ve başarılı olmak için sevginin de çok önemli olduğunu belirterek, ''Başarılı olmak için birbirimizi sevmeye mecburuz. Kazanmak istiyorsanız ortaklık kültürünün geliştirilmesi lazım. Ne iş yaparsanız yapın marka haline getiremezseniz para kazanamazsınız'' şeklinde konuştu.
    
     -TÜRKİYE'NİN 25 YILLIK BAŞARI HİKAYESİ-
    
     Para kazanmak için örgütlü olmak, hayal kurmak ve paraya hükmetmek de gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
     ''25 yıl önce bu ülkenin sadece 3 milyar dolar ihracatı vardı. Bunun da büyük çoğunluğu tarım ürünüydü. 2008 sonu itibariyle ise ihracatımız 132 milyar dolar, bu ihracatın ise çoğunluğunu sanayi ürünleri teşkil ediyor. Avrupa'da satılan her 3 televizyondan biri Türk malı. Bu bir başarı hikayesidir. Bu duruma girişimcilik ruhu sayesinde gelindi''

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, 'yapamayız' denilen turizmde de dünyada 7. sıraya yükseldiğini ancak daha yapacak çok işi olduğunu vurgulayarak, sözlerini, ''Devletten para istemiyoruz. Sadece bizim rakiplerimizle eşit şartlarda yarışmamızı sağlasın'' diyerek tamamladı.

HISARCIKLIOĞLU’NA GÜMÜŞ TRABZON ANAHTARLIĞI VE TESPİH
    
Toplantının ardından Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İlknur Seyhan, Hisarcıklıoğlu'na bir Trabzon anahtarlığı, Genç Girişimciler kurulu Başkanı Sıtkı Aktaş’da tespih armağan etti.

TOBB KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI AYNUR BEKTAŞ: TOPLUMA ROL MODEL OLMALIYIZ

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, kurul üyelerinin topluma rol model olarak görmek istediklerini belirterek,” Bizde rol model olarak ortaya çıktık. Topluma bunu aktarıyoruz.”dedi.

Sıfırdan çıktıklarını, 51 kişi iken151 kişiye ulaştıklarını belirten Bektaş, artık sadece girişimciliğin yetmediğini, sosyal girişimciliğinde önemli olduğunu söyledi.

SADECE GİRİŞİMCİLİK YETMİYOR SOSYAL GİRİŞİMCİLİKTE ÖNEMLİ OLDU

Kayıt dışılık, insan hakları gibi konuların zaten tamamlanmış olması gerektiğine vurgu yapan Bektaş, artık toplumun kendisini aşması gerektiğini, yapılacak yatırımlarda çevreye ve topluma sosyal katkı sağlanmasına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Doğru iş ve doğru işletmelerin birçok alanda sorunları çözdüğünü kaydederek,” İş giderse, aş giderse toplum nazarında soran olan bazı konularda çözülüyor.”diye konuştu.

GRİŞİMCİNİN KORKULARINI YENİN

Girişimcinin bazı korkuları bulunduğunu anımsatan TOBB  Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, nakit akışındaki aksamalar bunların başında geldiğini ifade etti.

KRİZ ORTAMINDA STRESE KARŞI MORALİNİZİ YÜKSEK TUTUN

Strese dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, bazı girişimcilerin strese dayanıklı olmasının başarı için önem taşıdığını, özellikle bu kriz döneminde moral ve motivasyonun yüksek tutan insanların daha az etkilendiğini aktardı.

BAŞARI İÇİN KUROKULARI YENİN, AİLE HUZURUNU BOZMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Başarısızlık korkusunun yenilmesini, yalnızlığın öğrenilmesini, güvenin duyulmasının, iş yaparken para kazanılamayacağının da bilinmesi gerektiğini katılımcılara ögütleyen TOBB Kadın Girişimciler kurulu başkanı Aynur Bektaş,” Bazen işin çok büyümesi olumsuzluk yaratabiliyor. En önemlisi de aile huzurunun bozulmamasıdır.  İster kadın olun, ister erkek olun bu konuda çok özen harcayın.”diye konuştu.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: GİRİŞİMCİLER İŞVEREN OLMAYI HEDEFLEMELİDİR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’da Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler kurulu ortak toplantısın da yaptığı konuşmada, 2023 yılında Türkiye’nin dünyanın ilk ekonomisine girmeyi hedeflediğini, bunun için girişimciliğin önem arz etmekte olduğunu bildirdi.

KADIN GİRİŞİMCİLER İŞVEREN OLMAYI HEDEFLEMELİDİR.
 
Kadın ve Genç girişimcilerin, mikro kredi ölçeğindeki işler ile zaman kaybetmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, “ Bizler, Ticaret ve sanayi odası çatısı altındaki kurullarız. Elbette sosyal projelere, mikro projelere yöneleceğiz, ihmal etmeyeceğiz. Ama 1-2 Bin TL’lik projeler ile zaman kaybetmemeliyiz. Bu nedenle hep birlikte işveren olmayı hedeflemeliyiz. Özellikle kadın girişimcilerimiz bu yönde kendilerini yönlendirmelidirler.”dedi.

YENİ EVLİ GENÇ GİRİŞİMCİLER EVDE OTURMAMALI, YURT DIŞINA, İHRACAT İÇİN KOŞTURMALI, ÜLKENİN BUNA İHTİYACI VAR

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, genç girişimcilerde sıkıntı çekildiğini, özellikle yeni evlilerin, yurt dışı seyahatlerine ara verdiğini belirterek,” Genç girişimciler evlenince aileleri ile evde oturmayı tercih ediyorlar. Ama daha çok ve sık yurt dışına çıkmalıyız. Dünyayı görüp, daha iyi algılamalıyız ki iş hayatında başarılı olalım.”

TRABZON’DA KAPANAN ŞİRKETLER ARTIYOR, YİNELİRE İÇİN GENÇ GİRİŞİMCİYE İHTİYAÇ VAR

Ülkemizin kurtuluşu için genç girişimcilere büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çeken TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sözlerine şöyle devam etti:” Bakın, bu yılın ilk ayında sadece Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda  bir önceki yılın aynı dönemine nazaran kapanan şirket sayısı yüzde 38 olmuştur. Girişimciye bun nedenle çok ihtiyacımız var. Öncelikle bu eksiğimizi tamamlayacağız. Genç girişimcilerin yurt dışına çıkışlarımızda, ticaret hayatında yanımızda olmaları gerekiyor.”

TRABZON VALİSİ DR. RECEP KIZILCIK TOBB KADIN GİRİŞİMCİLER KURULUNDAN DESTEK İSTEDİ

Öte yandan toplantı öncesi, bir araya gelen Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ile bir süre görüştü.

Görüşmede, Trabzon’da kadınların girişimciliğini ve gelir getirici faaliyetlerini artırmak için çalışmalarda bulunduklarını belirten Vali Kızılcık, TOBB Kadın Girişimcilerin desteklerinden yararlanmayı, ortak çalışmalarda bulunma önerisinde bulundu.

AB KAYNAKLI 40 MİLYON EUROLUK BİR KAYNAK HAZIRLIĞINDAYIZ

TOBB Kadın Girişimçiler Kurulu başkanı Aynur Bektaş’da öneri karşısında yaptığı açıklamada, henüz kurul olarak bir fona sahip olmadıklarını, ancak bu yönde bir çalışma hazırlığında bulunduklarını ifade etti.

TOBB Avrupa Birliği çalışmaları kapsamında 40 milyon Euro’luk bir çalışmasının sürdüğünü, projenin kabul edilmesi halinde ortak çalışmalardan mutlu olacağını sözlerine ekledi.

KADINLARDA EĞİTİM YÜKSELDİKÇE ÇALIŞMA HAYATINA GİRİŞLERİ ARTIYOR

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, çeşitli bağışlar ile çalışmalarını sürdürdüklerini, toplumun yarısının kadınlardan oluştuğunu ve bu kesimin iş hayatına kazındırılmasına çalıştıklarını vurguladı.

TÜRKİYE DE YÜZBİNLERCE ÜNİVERSBİTE MEZUNU KADIN HALA İŞ HAYATININ DIŞINDA

Kadınların eğitim oranının yükselmesine paralel olarak çalışma hayatında geçmelerinde olumlu bir yükseliş olduğunu kaydeden Aynur Bektaş,” Ama her şeye rağmen, üniversite eğitimini tamamlamış birlerce kadın çalışma hayatında yoklar. Bunu kabul etmemiz, değiştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”diye konuştu.

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2385

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com