Rehber :
   
Züccaciye & Mutfak Eşyaları
Hakkı Akyüz Mutfak Eşyaları
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
30.10.2009
TTSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı...


Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant Başkanlığında toplanan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ekim ayı meclisi yapıldı.
Son bir aylık dönemde yapılan çalışmaların özetinin sunulmasından sonra Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant meclis oturumunu açtı.

Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, kürsüden yaptığı konuşmada çeşitli konulara ilişkin bilgilendirmede bulundu. AB büyükelçilerinin Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine bakış açısı, KOSGEB Kredi Destekleri, Genç Girişimci Eğitimi, SELP Kredisi, Trabzon7da kurulacak olan özel üniversiteler ve 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşvik edilmesi hakkındaki kanunun uzatılması konularında bilgi verdi.

AB BÜYÜK ELÇİLERİNİN TÜRKİYE’NİN TAM ÜYELİĞİNE BAKIŞ AÇISI

21 Ekim tarihinde Trabzon’da AB Büyükelçilerinin toplandığını anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, dönem Başkanı İşveç Büyükelçisi ile yapılan özel görüşmedeki konuları aktırmak istediğini belirtti.

Türkiye’nin AB’ye adaylığı için 33 başlıktan henüz 11’inin açılmış olduğunun ifade edildiğini belirten Başkan Hacısalihoğlu, ancak başlıkların çok hızlı geçmesinin Türkiye’nin buna uyum göstermesinde aksaklıklar yaşandığının ifade edildiğini bildirdi.

Hacısalihoğlu, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İsveç Büyükelçi Christer Asp’ın kendisine yaptığı yorumlarda, birçok AB ülkesinin samimi bir şekilde Türkiye’nin AB’ye üyeliğini desteklediğini, bazı ülkelerinde ne yaptıklarının belli olmadığını aktardığını iletti.

İsveç Büyükelçi Christer Asp’ın konuşmasını şöyle sürdürdüğünü söyledi.” Türkiye’nin AB’ye üyeliği için 33 başlığın tümünü tamamlamış olması da yetmeyecektir. Türkiye’nin başta hukuk olmak üzere birçok alanda AB ile uyumlu hale gelmesi gerekmektedir. “dedi.

Hacısalihoğlu; özellikle Türkiye’nin AB’ye yoğunlaştığı bu dönemde, AB Dönem Başkanı İsveç Büyükelçisi Christer Asp’nin üyelik konusundaki görüşlerinin TTSO meclis üyelerinin tarafından bilinmesinde yarar olduğunu aktardı.

Yapılan görüşmede, kendi görüşlerini büyükelçi Christer Asp ile paylaştığını belirten Hacısalihoğlu, özetle AB’nin Türkiye’yi üyelik için çok uzun süre bekletmiş olduğunu ifade ettiğini belirterek,”Türkiye’nin tam adaylığını çok uzun bir yoldan tamamlamaya çalışıyor.” Sözlerine yer verdiğini bildirdi.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: KOSGEB TABANINA KAYIT YAPTIRIN, 25 BİN TL’LİK KREDİ VAR

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kısa adı KOSGEB olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kredi desteklerinin çıktığını, yararlanmak isteyenlerin müracaatlarını yapmalarını istedi.

Yapılan düzenlemeler ile KOSGEB’e gerek imalatçı gerekse hizmet sektörünün başvuruda bulunarak açıklanan 25 bin TL’lik krediden yararlanma imkanı bulunduğunu ifade etti.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: KOSGEB İLE 4 ARTI 40 BİN TL GİRİŞİMCİ DESTEK KREDİSİ DE YAKINDA BAŞLAYACAK

TTSO - KOSGEB işbirliğinde yapılacak olan ayrı bir çalışmada ise 4 artı 40 bin TL’lik bir kredinin Trabzon’da uygulamaya gireceğini bildirdi.

Bu kredi desteğini, TTSO’nun yürüteceği genç girişimci eğitimini başarıyla tamamlayan genç adaylara sağlanacağını belirtti. Başkan Hacısalihoğlu bu konuda yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

“ Önec girişimci eğitimi düzenlenecek. Bu eğitime çevrenizdeki gençlerin katılmasını sağlayın. Duyurusunu daha sonra odamızdan yapacağız. Girişimci eğitimini başarıyla tamamlayan adaylara KOSGEB’ten 4 bin TL’si hibe olmak üzere 40 bin TL 36 ay süreli bir kredi kullandırarak genç girişimsilerin iş projelerinin hayata geçmesine sağlayacağız. Bu proje ile bölgede belirli bir oranda istihdam açılmasına olanak verilmiş olacaktır.”^

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: TRABZON’DAN ŞİRKETLERİMİZ İMKB’YE AÇILMALI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) 340 şirketin bulunduğunu, ülkedeki şirketlerin halka açılmalarının oldukça düşük olduğunu belirten TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TOBB’un İMKB’deki şirket sayasını artırma girişiminde Trabzon’un yararlanmasını arzuladıklarını iletti.

TTSO’dan iki personelin bu konuda eğitim aldırılacağını ardından TOBB önderliğinde Trabzon’da gerçekleştirilecek toplantı ile İMKB konusunda bölgenin daha yakından bilgilenmesinin sağlanacağını aktardı.

Trabzon’da bilançosu iyi olan firmaların İMKB yoluyla ciddi işletme geliri elde edebileceğini belirterek,” TOBB’un çalışmasına Trabzon olarak katıldığımızda, bizlerde IMKB’nın olanaklarından yararlanma fırsatı buluruz.”diye konuştu.

SELP KREDİSİ

Küçük İşletmeler Kredi Programı (SELP) programının  AB Büyükelçilerinin Trabzon toplantısında tanıtıldığını anımsatan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bu program kapsamında kredilerin Trabzon’da açılacağını, hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

TTSO olarak CELP olarak adlandırılan krediyi kullandıracak olan Akbank, Garanti, İşbankası ve Şekerbank ile görüştüklerini belirtti.

CELP uzmanlarının da katıldığı toplantıda, Almanya ve Fransa kaynaklı kredinin, 50 bin TL’ye kadar kredi kullandırılacağını ayrıntılarının duyurulacağını aktardı. Başkan Hacısalihoğlu, bu kredinin kullandırılması esnasında özellikle teminatlar üzerinde durduklarını, amaçlarını bir imza karşılığı rahatça işletmelerin krediyi kullanmalarına olanak sağlamak olduğunu bildirdi.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU MECLİS ÜYELERİNİN SORULARINIDA YANITLADI

TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu’nun yurt dışı harcamaları ve 5084 sayılı yasanın devamı için yapılan çalışmaları sorusuna da açıklık getirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, özellikle komşu ülkelere yönelik olarak Trabzon iş dünyası olarak seyahatlerinin sıklıkla devam edeceğini belirterek, bu kapsamda, İran İslam Cumhuriyeti, Makedonya ve Macaristan görüşmelerinin yapıldığını aktardı. Kasım ayının ilk haftasında da Beyaz Rusya’ya çeşitli sektörlerden Trabzonlu iş adamlarından oluşan bir ticaret ziyaretinde bulunulacağını bildirdi. Bu kapsamda yapılan çalışmaların tamamen odanın iç tüzüğüne göre gerçekleştirildiğini iletti.

5084’UN UZATILMASI İÇİN HEPİMİZ ÇALIŞMALIYIZ

5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki kanunu için bütün TTSO’nun çalışması gerektiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, yönetim Kurulu olarak konunun yakından takip edildiğini bildirdi.  Başta Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergun’un bilgilendirildiğini aktardı.

Yasadan yararlanmakta olan 49 il Ticaret ve sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları’na TTSO tarafından konunun takibinin istendiğini, 5084’un 2010 sonuna kadar uzatılmasının gerekçeleri ile kamuoyu oluşturulduğunu ifade etti.

TTSO’nun gerekli hassasiyeti gösterdiğini ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek,” Bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecek. Amacımız 5084’un bir yıl daha uzatılmasıdır. Yazılarımıza geri dönüşler oluyor. Olumlu bakıldığı belirtiliyor. Ama uzatılma resmen açıklana kadar konunun takipçisi olacağız.”dedi

HACISALİHOĞLU: BÜTÜN ÜNİVERSİTELERİ DESTEKLEDİĞİMİZ YÖK’E ODA OLARAK BİLDİRDİK

TTSO Meclis Üyesi Cemal Binler’de, Trabzon’da özel üniversite kurulma çalışmalarına TTSO’nun ortaklık olarak destek vermesi önerisinde bulundu. Trabzon’da yürütülen HES Projelerine Trabzonluların çok az girebildiğini, yeni açıklanacak olan HES projelerine katılmak için gerekli girişimlerin yürütülmesini istedi.

Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, YÖK heyetinin TTSO ziyaretinde, özel üniversite girişimlerinin tümünü desteklediklerinin beyan edildiğini anımsattı.

YÖK’e Avrasya Üniversitesi için güvence verdiklerini belirten Başkan M. Suat Hacısalihoğlu,” Bu üniversitenin kurulması için oda olarak öncü olabileceğimizi YÖK heyetine ilettik. Varsa sorunların, engellerin zamanla giderilebileceğini aktardık.”dedi.

TOBB Ekonomi Üniversitesi’nin bir fakültesinin Trabzon’da açılması için destek verdiklerini de belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Fiskobirlik binası TOBB için ideal bir yer ve konumdadır. TOBB binanın Trabzonlular tarafından alındığı takdirde fakültenin açılması sözünü verdi. Bütün illerde bu şekilde açıldılar.”dedi.

Ayrıca Aydın Üniversitesi bir meslek yüksek okulu açmak için Trabzon’da yaptığı girişimlerde Özel İdare binası üzerinde çalıştığını belirtti.

SEKTÖR KONUŞMALARI

10. Grup- Gıda İçecek Ve Tütün Mamullerinin İmalatı Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Cesarettin Gerigelmez ile 29. Grup- Finansal Hizmetler Ve Holdinglerin Faaliyetleri Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Mustafa Yılmaz Kar birer sunumda bulundular.

Dilek ve temenniler bölümünde ise TTSO Meclis Üyeleri Mustafa Yayla, Cemal Binler ve Cafer Hazaroğlu söz aldılar.

 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2559

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com