Rehber :
   
Dernekler
gulnet
Trabzon Liselerinden Y.K.D.D.V.
Trabzon SİAD
KARGİD
Trabzonspor
Trabzonsporlu Profesyonel FD
Trabzon BİLSEM
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
13.05.2010
Vali Vekili Mercan; Engellilik Bir Eksiklik Bir Noksanlık Değildir


Vali Vekili Mercan “Engellilik Bir Eksiklik Bir Noksanlık Değildir”

10–16 Mayıs Sakatlar Haftası kapsamında Trabzon Vali Vekili Aziz Mercan, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk, Sakatlar Derneği Trabzon Şube Başkanı Tayfun Serdar ve beraberindekileri makamında kabul etti.  

            Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ülkelerin uygarlık düzeyi engellilere verdiği değerle ölçülür” sözünü hatırlatan Vali Vekili Mercan, “Hızla değişen ve gelişen dünyamızda son dönemlerde, ülkemizde engelliler konusunda çok önemli adımların atıldığı ve gelişmelerin kaydedildiği bir gerçektir” dedi.

“Engelli vatandaşlarımızın toplumda soyutlanmadan ve sürekli yardımlarla doğal yaşam biçimini paylaşmalarını ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaları noktasında toplum olarak üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir” diyen Vali Vekili Mercan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu anlamda devletimiz engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak adına pozitif ayrımcılığa yönelik bir dizi kanun ve yönetmelikler çıkarmış ve uygulamalara başlanmıştır. Bu bağlamda, 5378 sayılı özürlü yasası ile özür durumuna göre özürlülere aylık maaş ödenmektedir.”

Engelliliğin bir eksiklik ve noksanlık olmadığı, var olan bir farklılığın; bilim, kültür, sosyal, siyasal vb. hayatın birçok alanında onların da çok şeyler yapabileceklerine yürekten inandığını kaydeden Vali Vekili Mercan, “Amacımız, ilimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal, kültürel, eğitsel gelişmelerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek, engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılmalarına imkan sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Vali Vekili Mercan, “Nitekim dünyada birçok başarılara imza atmış sayısız engelli kişiler bulunmaktadır. Buna örnek olarak, hepimizin yakından tanıdığı dünya fizikçisi Hawking’i verebiliriz. Dünyaca ünlü fizik otoritesi olarak bilinen Hawking 1942’de doğdu,1985’de felç oldu. O günden itibaren hiç hareket edemedi ama buna rağmen o hiç yılmadı, bilimsel çalışmalarına devam etti, hatta birçok buluşunu hastalığından sonra gerçekleştirdi ve birçok ödül aldı” ifadelerini kullandı.

“Dünyayı gönül gözü ile görerek “Uzun İnce Bir Yoldayım” diyen Ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu, mütefekkir, yazar Cemil Meriç ve daha pek çok engelli insanımız akıl almaz başarılara imza atmıştır” diye konuşan Vali Vekili Mercan, “Devlet olarak, engelli bireylerin tüm yaşamsal aktivitelerinde kendilerine hayatı kolaylaştırıcı hizmetleri tam bir diyalog ile gerçekleştireceğimizi belirtirken, herkesin her an engelli olabileceği realitesinden hareketle tüm vatandaşlarımızın duyarlılığıyla engellilerimize ilgisini esirgemeyeceğine inanıyor, 10-16 Mayıs Sakatlar Haftasını kutluyorum” dedi.

Vali Vekili Mercan, ayrıca 18 yaşının altındaki özürlülere aylık bağlanmazken yeni yapılan düzenleme ile onlara da bu haktan yararlanma imkanı getirildiğini kaydederek, “Yine Bu yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden bir diğeri ise bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım hizmetlerinin yanında bireysel bakım hizmetleri hakkının sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

2007 yılından itibaren yapılan incelemelerle İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından mevzuat doğrultusunda 2 bin 850 kişiye her ay bir asgari ücret tutarında bakım ücreti ödendiğini dile getiren Vali Vekili Mercan, ayrıca bakıma muhtaç kimsesiz özürlüler için yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi hizmetlerinin devam ettiğini söyledi.

 IMG_0619

IMG_0608

IMG_0617

Toplam Okunma Sayısı : 1754

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com