Rehber :
   
Oto Kiralama
Eko Rent A Car
Europcar Araç Kiralamal
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
04.05.2012
Sağlıklı Kentler'in gündemi deprem



     

       Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 16. Olağan Meclis Toplantısı, 'Sağlıklı Kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık' gündemiyle Trabzon'da yapıldı.

       Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 16. Olağan Meclis Toplantısı Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sağlıklı Kentler Birliği'ni üye belediyelerin başkan ve yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Nihat Tosun, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türk Dünyası Mühendisler, mimarla birliği Genel Başkanı Dr. İlyas Demirci katıldı.

       İnsanımıza daha sağlıklı ve yaşanılabilir kentler bırakma için çalışıyoruz

       Toplantının açılışında konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, "İnsanlarımızın daha yaşanabilir kentlerde bakınması için bilgi birikim ve tecrübelerin paylaşıldığı projelerin geliştirildiği sağlıklı kentler birliği güzel programlarla Türkiye şehirlerini daha yaşanılır hale getirmeye gayret ediyor. Daha sağlıklı kentleri altyapısıyla imarıyla, çevre düzenlemeleriyle bütün belediyelerimiz önemli bir gayretle sürdürmektedir. Toplantının gelecek kuşaklara iyi kentler bırakmak için bizlere yol haritası olacağına inanıyor ve katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu

       Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin deprem bölgesi olması nedeniyle toplantının ana gündemini 'Sağlıklı kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık' olarak belirlediklerini söyledi.

       Hepimiz dersimizi aldık

       Depremin hep unutulduğu bir dönemde ve hiç beklenmedik anlarda kendini gösterdiğini hatırlatan Başkan Altepe, bir yıl önce Japonya'da, sonra Endonezya'da geçen yıl da Van Erciş'te yaşanan depreme karşı kentleri daha dayanıklı ve sağlıklı hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı. Özellikle 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nin herkes için büyük bir ibret olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Orada kentlerimizin halini gördük. Bu depremin ardından devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı. Planlar donduruldu, zemin çalışmaları yapıldı, Yapı denetimi gibi kurumlar oluşturuldu, deprem ölçüm istasyonları kuruldu. Bundan sonra yapıların sağlıklı gelişmesi ve güvenli inşa edilmesi konusunda faaliyet başladı. Hepimiz dersimizi aldık. Daha sağlam konutlara geçtik. Belediyeler başta olmak üzere tüm kurumlar üzerine düşeni yaptı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Milli Eğitim okulları ve tüm kurumlar binalarını gözden geçirdi" dedi.

       Afete müdahalede ilk sıradayız

       Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, ise afete müdahale, afet sırası ve sonrasında ilkyardım desteği açısından dünyadaki en güçlü sağlık birimlerinin Türkiye'de olduğunu vurguladı. Van'da yaşanan depremde 4 binin üzerinde enkaz altındaki hastaya serum takıp müdahale edildiğini ifade eden Tosun, 'Van'da 40. dakikada UMKE ekiplerimiz köylerdeydi. 20. dakikada Ankara'da kriz merkezindeydim. Birinci saatte bakanımız helikopterle bölgedeydi. Gece 12'ye kadar 700 kadar kurtarma ekibimiz bölgedeydi" dedi. Sağlıklı Kentler Birliği'nin çalışmalarına benzer olarak Sağlık Bakanlığı'nın da sağlık kentleri kurulması yönünde çalışmalara devam ettiğini dile getiren Tosun, hastanelerin hem iç hem de dış mekanlarının insanlara nefes aldıran mekanlar haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

       Hedefimiz her alanda sağlık

       Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise bakanlık olarak sadece sağlıklı kentler değil, sağlıklı köyler, sağlıklı meralar, sağlıklı yaylalar oluşturmak için çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de 1950 sonrası yaşanan hızlı göçün çarpık kentleşmeye yol açtığını ifade eden Balta, göçle birlikte kentlerde baş gösteren işsizlik, gecekondulaşma, eşitsizlik, kirlilik gibi bir çok olumsuz etkeni ortadan kaldırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini kaydetti.

       Balta, artık ülkemizde vatandaşı ayağına getiren değil vatandaşın ayağına giden devlet anlayışı olduğunu kaydederek, " 10 yıldan beri bu anlayışla devletin fiziki mekanlarının da insanların da yüzleri gülüyor. Türkiye'de önemli olan bir zihniyet değişikliği olmuştur" dedi.

       Turizmde dünya 6'ncısı olduk

       Karadeniz turu kapsamında Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da uçaktan iner inmez ayağının tozuyla Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'na katıldı. Burada üye belediye başkanlarına seslenen Bakan Günay, 2011 yılı sonu verilerine göre Türkiye'nin turist sayısı bakımında İngiltere'yi geçerek 7'nci sıradan 6'ncı sıraya yükseldiğini söyledi. Turizmin deniz turizmi olarak güneye sıkıştığını dile getiren Bakan Günay, "Bizim yeşili de turizmin içine katmamız gerekli. Sağlık turizmi üzerinden yeni bir alan geliştirmemiz gerekli. Yaşlanan Avrupa için kalitesi yüksek sağlık imkanları bizim için son derece önemli. İnanç turizmi, kongre turizmi ve kış turizmi gibi bütün bu alanları Türkiye'nin turizm sunumu içine katmamız gerekli. Maviyi kirletmeden yeşili yok etmeden turizm odaklı bir kalkınma hedefliyoruz. Bu açıdan Sağlıklı Kentler Birliği'nin çevreye duyarlılığı ile bizim aramızda önemli bir paralellik var. Topyekun yaşam kalitesini yukarıya çekmeye çalışıyoruz" dedi.

       Rant uyarısı

       Türkiye'nin zengin bir doğaya sahip olduğunun altınızı çizen Bakan Günay, geçmiş yıllarda Türkiye'nin mütevazi yaşanabilir kentleri olduğunu ancak kolay yapı malzemelerinin gelişmesiyle plansız kentleşmenin ortaya çıktığını vurguladı. Yapılan artik kazılarda ortaya çıkan 2000 yıllık kentlerde kanalizasyon sistemleri, su dağıtım mekanizmaları bulunduğunu hatırlatan Günay, "Ancak 40-50 yıl önce kurulan köylerimizde kasabalarımızda hala alt yapının olmadığını görüyoruz. Tarihsel dokuları bozmuşuz. Kent merkezlerini yıkıp, hiçbir estetiği olmayan kentler kurmaya başlamışız. Türkiye siyaseti şimdilerde estetiğe dayanan kentleşmeyi yeni yeni konuşmaya başladı. Bu sefer rant kavgası başladı. Bu konuda tavizkar olmamamız gerekli. Küçük bir gruba verdiğimiz taviz, gelecek kuşaklara karşı büyük haksızlığa dönüşebilir" dedi.

       Günay, ayrıca bakanlık olarak yapımına destek verdikleri Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ni gezerek, " Çok güzel oldu. Şimdilik ihtiyaçları karşılıyor ama Trabzon daha büyük kültür merkezlerine layıktır" dedi.

       Konuşmaların ardından Sağlıklı Kentler Birliğinin 16. Olağan kongresi gerçekleştirildi. Kongrenin ardındn konuşmacı olarak Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve Prof. Dr. Barış Mater'in katıldıkları 'Afetler ve Kentsel Alanlara Etkileri' konulu oturum gerçekleştirildi.

Toplam Okunma Sayısı : 1448

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com