Rehber :
   
Oto Kiralama
Eko Rent A Car
Europcar Araç Kiralamal
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
27.07.2012
Yükselen Turizm Değeri: Doğu Karadeniz!


YÜKSELEN TURİZM DEĞERİ: DOĞU KARADENİZ!

Yeşilin merkezi Doğu Karadeniz'in turizm potansiyeli giderek yükseliyor. Yöredeki alternatif turizm olanaklarına yabancı turistlerin de ilgisi büyük.

Her mevsim ayrı bir doğal güzellik sunan, yeşilin bin bir tonuyla bezenen ve Uzungöl, Karagöl gibi önemli göllerinin yanı sıra Sümela Manastırı gibi bir çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz, güneş turizmi dışında alternatif tatil olanaklarından yararlanmak isteyenlere farklı imkanlar sunuyor.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, son yıllarda Türkiye'nin uluslararası turizm sektöründe yükselen değer olduğunu, dünyanın dört bir tarafından insanların tatil için Türkiye'ye geldiğini anımsattı.

Doğu Karadeniz'in alternatif turizmde öne çıktığını belirten Kızılcık, ''Turizmde maalesef sadece güneş turizmi öne çıkmıştı. Bu anlamda ülkemizin daha fazla güneş alan Akdeniz ve Ege kıyılarında turizm patlaması yaşadık. Bu, ülkemiz açısından son derece önemliydi. Ancak turizm sektöründe son yıllarda bir açılım yaşanıyor. Bu da alternatif turizm. Alternatif turizm denince akla Doğu Karadeniz geliyor. Yörenin alternatif turizm olanaklarına bakıldığında doğamız, yaylalarımız, denizimiz, tabii ki tarihi ve kültürel dokumuz kısacası geleneksel değerlerimiz ve mimarimiz bozulmamış'' dedi.

Kızılcık, Doğu Karadeniz'in alternatif turizmde dünyada daha fazla tanınması için ciddi faaliyet yürüttüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Doğu Karadeniz'e son 3 yıldır başta Arap turistler olmak üzere Avrupa'dan, batıdan veya İran'dan gelen turistlerde ciddi artışlar gözlemlemekteyiz. Dünyada ve Avrupa'daki ekonomik krizin etkisiyle Türkiye'ye gelen turist sayısında azalma olmasına rağmen Doğu Karadeniz'e ve Trabzon'a özellikle Arap ve Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında ciddi artış gözlemlemekteyiz. Geçen yılın tamamında 37 bin Arap turist Trabzon'a gelmişken bu yılın ilk 6 ayında 30 bin Arap turiste ulaşmış durumdayız. Avrupa'dan da 20 bin civarında turist Trabzon'a geldi. Dolayısıyla geçen senenin bir yıllık performansını neredeyse 6 ayda gösterdiğimizi söyleyebiliriz."

Ramazanda yöredeki turist sayısında azalma olduğunu söyleyen Kızılcık, bayram sonrası yurt içi ve yurt dışından çok ciddi talep beklediklerini ifade etti.

Bölgesel turizme önem veriyoruz

Kızılcık, Doğu Karadeniz'de bölgesel turizme ağırlık verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Turizmde sadece Trabzon demiyoruz, Doğu Karadeniz diyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Samsun'dan girdiğinizde Batum'a kadar olan alanı kapsayan 'Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı'nı hazırladık. Buralardaki altyapı eksiklerin giderilmesi için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Yurt içinden veya dışından gelen misafirlerimiz birer akşam Ordu, Trabzon ve Rize'de konaklıyorsa ki tur operatörleri bu şekilde turları organize ediyor, bu bizim için önemli bir kazanç. Çünkü gelen turistler tüm bölgenin güzelliklerini görmek istiyor. Böylece misafirin 3 ayrı ilde ve 3 gün bölgede kalmasını sağlıyoruz. Böylece sadece il olarak değil bölge olarak kazanıyoruz."

Turistlerin bölgede daha fazla kalması için çabalarının sürdüğünü anlatan Kızılcık, şöyle konuştu:

"Turizme yönelik sosyal ve kültürel etkinliklerin artırılması için çaba sarf ediyoruz. Her şeyden önce konaklama süresini artırmak için turistlerin istediği kalitede mekanlar yapmak için çalışıyoruz. Trabzon'da 2 tane 5 yıldızlı otelin ihalesini yaptık ve 2014'te hizmete girecekler. Bunlara ilaveten tarihi konakları restore ederek butik otel olarak hizmete girmesi için çalışmalar yapıyoruz. Yine turistik mekanların sayını artırmak için tarihi mekanların restorasyonunu yapıyoruz. 17. yüzyıldan kalan Alacahan'ın restorasyonunu bitirmek üzereyiz"

Kızılcık, bu tür çalışmaların alternatif turizm olanaklarını artırdığını anlatarak, "Alternatif turizm olanaklarını artırdığınız, çeşitlendirdiğiniz takdirde yöredeki konaklama süresini de artırmış olacağız."

Arap turistler alışveriş için Doğu Karadeniz'e geliyor

Doğu Karadeniz'de alışveriş turizminin de öne çıkmaya başladığına işaret eden Kızılcık, "Yöremizde özellikle Arap turistlerin rağbet ettiği alışveriş turizmi de var. İstanbul ve Ankara'daki bu tür faaliyetler yurt dışından çok ciddi talep görüyor. Ben Trabzon'daki alışveriş merkezlerinin de özellikle Arap ülkeleri ve İran'dan gelen turistler için önemli bir cazibe merkezi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, turistlerin en fazla ziyaret ettiği Uzungöl'e yapılması planlanan teleferik projesiyle ilgili gerekli tüm izinlerin de alındığını belirterek, teleferiğin önümüzdeki turizm sezonunda tamamlanacağını ifade etti.

Şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin tercih ettiği Doğu Karadeniz'de Artvin'deki Borçka Karagöl ve Şavşat Karagöl, Rize'deki Yedigöller, Trabzon'daki Uzungöl gibi bir çok göl ve derenin yanı sıra Trabzon'daki Sümela Manastırı gibi önemli tarihi ve turistik mekanları görme imkanı bulunuyor.

Doğa sevenlerin daha çok tercih ettiği yörede, tracking, rafting, kuş gözlemi ya da kamp kurarak ailece tatil yapma gibi alternatif turizm imkanları bulunuyor.


Toplam Okunma Sayısı : 1717

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com