Rehber :
   
Orman Ürünleri
Şangün Orman Ürünleri
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
11.05.2009
Ünlü Mineraller Uzmanı Halil Sarp Buldu ve Bu İsmi Verdi


Halil Sarp; 1944 doğumlu Aydın-Karacasu’lu kendini minerallere adamış bir bilim adamı. Kendisiyle bizzat konuştuktan sonra alanı için çok çalışan, gerçekten çok mütevazi ve Türkiye’miz için kaybedilmeyecek bir değer olduğunu fark ettim. Araştırmayı ve çalışmayı sevmesiyle bulduğu mineraller onu dünya çapında da tanınmış bir bilim adamı haline getirdi. Kendisinin bu çalışmalarındaki en büyük destekçisi ise Adnan Menderes Üniversitesi oldu. "Lapeyreit” adlı mineral kendisi( Prof. Dr. Halil Sarp ) ve Adnan Menderes Üniversitesi Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksek Okulu Bölüm Başkanı Hakkı Babalık’ın birlikte yaklaşık bir buçuk iki yıl sürdürdükleri çalışmarıyla ortaya çıktı. Ve bu mineral o sıralar merkezi Sydney’de olan komisyona gönderildi. 6 aylık bir homolagasyon sürecinden sonra "Lapeyreit” adlı mineral kabul edildi. 22 ülkenin bulunduğu üyelerden 21’i Lapeyreit’e “Evet” oyu verdi. Kendisi mineral bulma çalışmalarına halen devam ediyor. Prof.Dr Halil Sarp ; Fransa’da keşfettiği, çalışmalarının 4/3’ünü bitirmiş olduğu yeni bir mineralin ise yolda olduğunu söyledi.

“Ve Trabzonite”

Bir başka keşfi ise Trabzonite. Prof. Dr. Halil Sarp bir arkadaşı aracılığıyla Trabzon-Rize bölgesinde rastlamış olduğu skarn denilen oluşum şeklinden aldığı numuneler üzerindeki çalışmalarıyla minerallerine Trabzonite’i de ekledi. Rize ve Trabzon arasında bulduğu bu mineraline ise kulağa hoş gelmesi nedeniyle bu ismi koydu.

 “Döjernit”

Bu mineralin yapısı ise gerçekten çok ilginç. Prof. Dr Halil Sarp ; bu mineralin ilerleyen yıllarda Anyonik Akım kullanılan teknolojik alanlarda kullanılabileceğini söyledi. Prof.Dr Halil Sarp halen çalışmlarına devam etmekte. En büyük destekçileri ise Adnan Menderes Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi. Verilen bu desteklerle “mineral dede” belki de hepimizden daha genç bir bilim aşığı olarak halen yeni keşiflerin peşinde. Bundan sonraki çalışmalarıyla da yine ülkemizin adını duyuracağından eminiz.

(Haber:Hecem ÖZDEMİR-KARACASU)                                                               

Toplam Okunma Sayısı : 2749

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com