Rehber :
   
İnşaat ve Yapı Malzemeleri
Astaş Beton
Ernil Yapı Market
NKY Necdet Kırhan Yazıcı
Tamamýný Göster...
   
    Kullanýcý Adý:   
    Parola:           
                       

BEÞÝKDÜZÜ

  •   FOTOÐRAFLAR
  •   KONUMU
    Trabzon’un batý yakasýnýn Giresun'a sýnýr ilçesidir. Trabzon’un 45 km. batýsýnda yer alýr. Doðusunda Vakfýkebir (Fol) Ýlçesi, Batýsýnda Giresun’un Eynesil ilçesi, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Þalpazarý Ýlçesi ve kýsmen Tonya ilçesinin Ýskenderli Beldesi ile çevrilidir.
    Ýlçe 121 kilometrekare alan üzerine kurulmuþ olup 6 kilometre sahil þeridine sahiptir. Denizden ortalama yüksekliði 10 metredir. Çevre ilçelerinin de yararlandýðý Beþikdüzü Limaný doðal bir liman niteliðindedir.
    Beþikdüzünün eski adý Þarlý olup, sonradan Beþikdüzü olarak deðiþtirilmiþtir. Halen Nefs-i Þarlý diye bir mahallesi vardýr. Tapu kayýtlarýnda da Þarlý olarak geçmektedir.
  •   TARÝHÇE
    Beþikdüzü, 1834 yýlýnda Padiþah II.Mahmut'un fermaný ile kuruldu. Þalpazarý Ýlçesi dahil olmak üzere 80 yýl müstakil tam teþkilatlý ilçe gibi idari teþkilatta yerinin aldý. Rivayete göre halký 13 ve 14. yy’larda Doðu ve Güneydoðu Anadolu’dan gelen Türkmen boylarýný torunlarýdýr.
    Ýlçe bir süre Görele ilçesine Þarlý adý ile baðlý kalmýþtýr. Ayrýldýktan sonra Trabzon vilayet merkezine ilçe merkezi gibi baðlanmýþtýr. Vilayet meclisinde buluann son Beþikdüzü mümessili Zemberek köyünden ispir oðullarý'ndan Kadý Mehmet Efendi'dir.
    Beþikdüzü, I. Dünya Savaþý öncesinde mümessillin de hazýr bulunduðu vilayet meclisinde çoðunluðun kararý ile Vakfýkebir'e baðlanmýþtýr.
    7 Aralýk 1953 gün ve 4/1949 sayýlý Bakanlar Kurulu kararý ile eskiden olduðu gibi ilçede Bucak Sulh Hakimliði, Nüfus, Tapu Sicil Müdürlüðü, Özel Ýdare Müdürlüðü, Noterlik gibi teþkilatlarý kurulmuþ; ancak 1958 yýlýnda Tapu ve Ziraat Dairesi hariç diðer devlet daireleri kaldýrýlmýþtýr.
    4 Temmuz 1987 tarih ve 19507 sayýlý resmi gazetede yayýnlanan 3797 sayýlý kanunla ilçe olmuþtur.
  •   ÝDARÝ
    Trabzon'un ilçeleri arasýnda merkez nüfusu olarak Akçaabat ve Vakfýkebir'den sonra 3. sýrada yer alýr. Ýlçe merkezinin nüfusu ilçe olduðundan beri iki kat artmýþtýr. 2000 yýlý nüfus sayýmýna göre; ilçe merkezinde yaklaþýk 29.000, köylerinde ise (25 köy) yaklaþýk 18.000 kiþi yaþamaktadýr.
    Beþikdüzü Belediyesi, Türkelli Belediyesi ve Yeþilköy Belediyesi olmak üzere üç belediyesi vardýr.
    Mahalleleri 5 adettir: Cumhuriyet Mahallesi, Fatih Mahallesi, Beþikdað Mahallesi, Nefsiþarlý Mahallesi, Adacýk Mahallesi, Vardallý Mahallesi, Çeþmeönü Mahallesi
    Köyleri 25 adettir: Aðaçlý, Akkese, Aksaklý, Anbarlý, Ardýçatak, Bayýrköy, Bozlu, Çakýrlý, Çýtlaklý, Daðlýca, Denizli, Dolanlý, Duygulu, Gürgenli, Hünerli, Kalegüney, Korkuthan, Kutluca, Resullü, Sayvancýk, Seyitahmet, Þahmelik, Takazlý, Yenicami, Zemberek
  •   EKONOMÝ
    Halkýn geçim kaynaðý baþta fýndýk olmak üzere balýkçýlýk, mýsýr, çay ve diðer tahýl ürünleridir.
  •   EÐÝTÝM
    Ýlçede Beþikdüzü Endüstri Meslek Lisesi, K.T.Ü. ye baðlý olarak 1992 yýlýnda eðitim öðretime açýlan Beþikdüzü Meslek Yüksek Okulu, Ýlçe Milli Eðitim Müdürlüðüne baðlý Beþikdüzü Anadolu Öðretmen Lisesi (önce köy enstitüsü olarak kurulmuþtur, Beþikdüzü Ticaret Meslek Lisesi, Beþikdüzü Kýz Meslek Lisesi, Beþikdüzü Merkez Ýlköðretim Okulu, Beþikdüzü Atatürk Lisesi yer alýr. Ýç kesimlerde ise Beþikdüzü Anadolu Ýmam Hatip Lisesi, Beþikdüzü Þehit Öðretmen Gürhan Yardým Ýlköðretim Okulu ve Beþikdüzü Saðlýk Meslek Lisesi bulunur. Yaklaþýk 4700 öðrenci eðitim ve öðrenimleri sürdürmektedir.

GülNet Ýnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Þti.
Gazipaþa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKÝYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com