Rehber :
   
Züccaciye & Mutfak Eşyaları
Hakkı Akyüz Mutfak Eşyaları
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       

BEŞİKDÜZÜ

  •   FOTOĞRAFLAR
  •   KONUMU
    Trabzon’un batı yakasının Giresun'a sınır ilçesidir. Trabzon’un 45 km. batısında yer alır. Doğusunda Vakfıkebir (Fol) İlçesi, Batısında Giresun’un Eynesil ilçesi, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Şalpazarı İlçesi ve kısmen Tonya ilçesinin İskenderli Beldesi ile çevrilidir.
    İlçe 121 kilometrekare alan üzerine kurulmuş olup 6 kilometre sahil şeridine sahiptir. Denizden ortalama yüksekliği 10 metredir. Çevre ilçelerinin de yararlandığı Beşikdüzü Limanı doğal bir liman niteliğindedir.
    Beşikdüzünün eski adı Şarlı olup, sonradan Beşikdüzü olarak değiştirilmiştir. Halen Nefs-i Şarlı diye bir mahallesi vardır. Tapu kayıtlarında da Şarlı olarak geçmektedir.
  •   TARİHÇE
    Beşikdüzü, 1834 yılında Padişah II.Mahmut'un fermanı ile kuruldu. Şalpazarı İlçesi dahil olmak üzere 80 yıl müstakil tam teşkilatlı ilçe gibi idari teşkilatta yerinin aldı. Rivayete göre halkı 13 ve 14. yy’larda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen Türkmen boylarını torunlarıdır.
    İlçe bir süre Görele ilçesine Şarlı adı ile bağlı kalmıştır. Ayrıldıktan sonra Trabzon vilayet merkezine ilçe merkezi gibi bağlanmıştır. Vilayet meclisinde buluann son Beşikdüzü mümessili Zemberek köyünden ispir oğulları'ndan Kadı Mehmet Efendi'dir.
    Beşikdüzü, I. Dünya Savaşı öncesinde mümessillin de hazır bulunduğu vilayet meclisinde çoğunluğun kararı ile Vakfıkebir'e bağlanmıştır.
    7 Aralık 1953 gün ve 4/1949 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile eskiden olduğu gibi ilçede Bucak Sulh Hakimliği, Nüfus, Tapu Sicil Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü, Noterlik gibi teşkilatları kurulmuş; ancak 1958 yılında Tapu ve Ziraat Dairesi hariç diğer devlet daireleri kaldırılmıştır.
    4 Temmuz 1987 tarih ve 19507 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3797 sayılı kanunla ilçe olmuştur.
  •   İDARİ
    Trabzon'un ilçeleri arasında merkez nüfusu olarak Akçaabat ve Vakfıkebir'den sonra 3. sırada yer alır. İlçe merkezinin nüfusu ilçe olduğundan beri iki kat artmıştır. 2000 yılı nüfus sayımına göre; ilçe merkezinde yaklaşık 29.000, köylerinde ise (25 köy) yaklaşık 18.000 kişi yaşamaktadır.
    Beşikdüzü Belediyesi, Türkelli Belediyesi ve Yeşilköy Belediyesi olmak üzere üç belediyesi vardır.
    Mahalleleri 5 adettir: Cumhuriyet Mahallesi, Fatih Mahallesi, Beşikdağ Mahallesi, Nefsişarlı Mahallesi, Adacık Mahallesi, Vardallı Mahallesi, Çeşmeönü Mahallesi
    Köyleri 25 adettir: Ağaçlı, Akkese, Aksaklı, Anbarlı, Ardıçatak, Bayırköy, Bozlu, Çakırlı, Çıtlaklı, Dağlıca, Denizli, Dolanlı, Duygulu, Gürgenli, Hünerli, Kalegüney, Korkuthan, Kutluca, Resullü, Sayvancık, Seyitahmet, Şahmelik, Takazlı, Yenicami, Zemberek
  •   EKONOMİ
    Halkın geçim kaynağı başta fındık olmak üzere balıkçılık, mısır, çay ve diğer tahıl ürünleridir.
  •   EĞİTİM
    İlçede Beşikdüzü Endüstri Meslek Lisesi, K.T.Ü. ye bağlı olarak 1992 yılında eğitim öğretime açılan Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Beşikdüzü Anadolu Öğretmen Lisesi (önce köy enstitüsü olarak kurulmuştur, Beşikdüzü Ticaret Meslek Lisesi, Beşikdüzü Kız Meslek Lisesi, Beşikdüzü Merkez İlköğretim Okulu, Beşikdüzü Atatürk Lisesi yer alır. İç kesimlerde ise Beşikdüzü Anadolu İmam Hatip Lisesi, Beşikdüzü Şehit Öğretmen Gürhan Yardım İlköğretim Okulu ve Beşikdüzü Sağlık Meslek Lisesi bulunur. Yaklaşık 4700 öğrenci eğitim ve öğrenimleri sürdürmektedir.

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com