|
Rehber :
|
|
|
|
Kullanýcý Adý:
Parola:
|
|
|
|
|
|
ÇAYKARA
-
FOTOÐRAFLAR
-
COÐRAFÝ YAPI
Çaykara, Trabzon ilinin 35.435 nufuslu bir ilçesidir. Ýlin önemli turistik yerlerinden Taþkýran ve Uzungöl bu ilçede bulunur. Ýl merkezine 76 km uzaklýktadýr.
Ýlçeye baðlý 5 belediye (Çaykara, Taþkýran, Ataköy Beldesi, Karaçam, Uzungöl) ve 27 köy vardýr.
Ýlçe, daðlýk ve kayalýk bir yapýya sahiptir. Trabzon iline 75 km uzaklýktadýr. Ýlçe merkezi denizden 280 m yükseklikte ve 25 km içeridedir. Of ilçesinden Bayburt ili Ýstikametine uzanan vadinin içinde kurulmuþtur.
Soðanlý Daðlarý ve Uzungöl bucaðýnýn doðu ve güneyinde bulunan daðlardan çýkan sular, Ataköy Kasabasý yakýnýnda birleþerek Solaklý Çayý adýný alýr ve Of ilçesinde denize dökülür. Solaklý Çayý'nýn yataðý dar olduðundan, bu çayýn kenarýnda bulunan Ýlçemizin yerleþim alaný da dardýr. Çaykara, Trabzon'un deniz sahilinden içeride olan 6 ilçesinden biridir. Ýlçenin 420 km2.lik bir yerleþim alaný vardýr. Of -Dernekpazarý-Çaykara-Bayburt Devlet Karayolu, Solaklý Çayý'ný takip eder. Bayburt ili sýnýrlarý içinde bulunan Soðanlý Daðlarýnýn yüksekliði 3.000 metre yi bulur.
-
TARÝHÇE
Ýlçenin Tarihi, genelde Trabzon'un Tarihi ile iliþkilidir. Tarihi bilgilere göre Ýlçe, Eti'lerden itibaren birçok Kavimlerin uðraðý olmuþtur. Peçeneklerin ve Bizanslýlarýn hakimiyeti altýna girmiþtir. En son olarak 1461 yýlýnda Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u Pontus Devletinden almasý ile kesin olarak Osmanlý Ýmparatorluðu'nun yönetimine geçmiþtir.
1915 yýlýnda Birinci Dünya Savaþý sýrasýnda ilçe Rus Ordusunun iþgaline uðrar. Ýlçenin 27 km güneyindeki Sultanmurat yaylasýnda bulunan "Þehitler Tepesi" bu savaþta þehit düþen Türk Askerlerinin ölümsüz anýtýdýr.
1925 yýlýna kadar Of ilçesine baðlý bir köy iken, 1925 yýlýnda Bucak, 01.06.1947 yýlýnda 5071 sayýlý kanunla Ýlçe statüsüne kavuþmuþ, 01.01.1948 tarihinde de fiilen teþkilatlandýrýlmýþtýr. 27 Þubat Kurtuluþ Günü olarak kutlanmaktadýr.
Ýlçe " Çaykara" adýný Solaklý ve Yeþilalan derelerinin birleþtiði yere yakýn taþlarýn arasýndan çýkan "Çaykara Suyu"'ndan almýþtýr.
-
ÝDARÝ YAPI
1947 yýlýnda Ýlçe statüsüne kavuþan Çaykara'nýn 4 kasabasý, 27 köyü ve 11 mahallesi bulun- maktadýr. Ýlçenin daðlýk ve yamaç oluþu yerleþim alanlarýnýn daðýnýk olmasýna sebep olmaktadýr. Bu itibarla her köyün birçok mezrasý (Kom) ve yazýn þenlenen yaylalarý bulun- maktadýr. Merkez Belediyesinden baþka Ataköy, Karaçam ve Uzungöl ve Taþkýran kasabalarýnda belediye teþkilatý kurulmuþtur. Ýlçe Merkezinde alt yapý hizmetleri tamamlanmýþ olup, çevre ilçelerle de ulaþýmý sürekli ve normal durumdadýr.
-
SOSYAL YAPI
Ýlçede evlenme yaþlarý genelde erkeklerde 20-24, kýzlarda 17-20 yaþlarý arasýndadýr. Evlenen gençler gelir düzeyinin düþük olmasý nedeniyle genelde Ýlçeyi terk edip gurbete göç etmektedir. Eþler evlilikten önce kýsa bir niþanlýlýk dönemi geçirirler. Düðünler genelde basit geçer. Düðünü takip eden 7. Gün "Yedi" diye tabir edilen tören yapýlýr. Son zamanlarda Ýlçe merkezindeki düðünler Halk Eðitim Merkezi ve Belediye Düðün Salonunda yapýlmaya baþlanmýþtýr. Düðünlerde kemençe ve kaval gibi mahalli çalgýlar eþliðinde horon oynanýr.
Halkýn giyim kuþamý giderek modern görünüme dönüþmektedir. Yöresel kýyafet genelde yaþlýlarda görünür. Geleneksel kýyafetlerde en önemli giysiler Zýpka, Laz Donu ,Sapuk, Peþtemal, Yazma, Kefiye ve Oðluk olarak gösterilebilir.
Ýlçe insanlarýnýn batýl inançlarý yoktur ancak yine de eskiden kalma bazý yanlýþ inançlar, inanýþlar görülebilmektedir.
-
TURÝZM VE DOÐAL KAYNAKLAR
Ýlçe turizm yönünden Trabzon'un diðer ilçelerine nazaran, sýnýrlarý içinde bulunan Uzungöl Beldesi nedeniyle þanslý bir konuma sahiptir. Özellikle son 10 yýl içinde tanýtým yapýlan bu doða harikasý beldemiz, her yýl birçok yerli ve yabancý turist tarafýndan ziyaret edilmiþtir.
Çaykara Uzungöl arasýndaki asfalt yol yapýmý çalýþmalarý halen devam etmektedir. Halen beldedeki yatak kapasitesi 1000'e ulaþmýþtýr. Giriþimciler tarafýndan yaptýrýlan Bungalov tipi evler vardýr.
Yýllar önce bir dað yamacýnýn kayarak dere aðzýný kapatmasý sonucu oluþan suni gölün hemen yanýnda baþlayan gür çam ormanlarýn yüksekliði 2000 metreyi bulur. Bu ormanlarýn hemen bittiði yerde, hemen yöre insanlarýnýn yazýn kullandýðý geniþ yaylalarýmýz gelir. Son zamanlarda deniz turizmin den sýkýlan yerli ve yabancý turistler Yayla Turizmine önem vermeleri neticesinde yaylalar da bu hareketlilikten nasibini almaya baþlamýþtýr. Nitekim Sultanmurat Yaylasýnda 3 yýldýzlý otel ayarýnda ve 150 yataklý modern otel 1997 yýlýnda faaliyete geçmiþ olup, halen var olan talepleri daha þimdiden karþýlayamaz duruma gelmiþtir. Keza ayný güzergah üzerinde bulunan Limonsuyu Yaylasýnda 100 yataklý otel bulunmakta olup, yapýlan bu yatýrýmlar ilerde yapýlacak yeni yatýrýmlarýn müjdesini vermektedir.
|