Rehber :
   
Hamamlar
Sekiz Direkli Hamam
Fatih Hamamı
Tarihi Meydan Hamamı
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
18.07.2012
Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, gelişmekte olan ülke piyasaları ve KOBİ’ler için dış piyasalara açılımın büyük önem taşıdığını vurgulayarak firmaları dış piyasalara açılmaya çağırdı.


Trabzon ABİGEM tarafından yürütülen Süt ve Mobilya sektöründe kümelenmeyi içeren projeler özelinde Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’, TTSO Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonunda yapıldı. 
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri, Meclis üyeleri, mobilya ve süt sektörü ile diğer sektörlerden işadamları ve firma temsilcilerinin katıldığı seminerin öğleden önceki oturumunda uluslararası ticaret ve pazarlamayla ilgili bilgiler verildi.
 
Başkan Hacısalihoğlu; “Girişimcilerimizi dışa açılım için teşvik ediyoruz”
 
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, açılışta yaptığı konuşmada seminerin asıl amacının girişimcilerin dışa açılımlarını teşvik etmek ve bu konudaki imkan ve destekleri paylaşmak olduğunu söyledi.
 
Yurt dışı piyasalara açılımın önemine dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, bu konunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ve ekonomik açıdan çok güçlü olmayan KOBİ’ler açısından taşıdığı önemi vurguladı. 
 
“Günümüz girişimcileri bilişim teknolojilerindeki gelişmeler dolayısıyla çok şanslı”
 
Başkan Hacısalihoğlu;  “Bizler daima girişimcilerimizin bakış açılarını etkilemek, dışa açılımlarını teşvik etmek ve desteklemek için çalışıyoruz. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri zaman zaman dalgalanmalar yaşar. Bu nedenle bizim sürekli alternatif pazarları araştırmamız ve bir ayağımızın her zaman dışarıda olması gerekiyor. Girişimcilerimiz de bu konuya önem vermeli. Günümüz girişimcileri aslında geçmişe göre çok şanslı. Artık internet ve bilişim sektörünün geniş imkanları sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki talep ve arzı görebiliyor, piyasalardaki gelişmeleri takip edebiliyor ve buna tepki verebiliyor” dedi.
 
“Yurt dışı piyasalardaki gelişmeleri yakından takip etmeliyiz”
 
Trabzon’dan 99 farklı ülkeye ihracat yapıldığını hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, bunun girişimcilerin bir başarısı olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
 
“Yurt dışına çıkınca girişimcimizin ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Korkmadan dışa açılım üzerinde durmalı, sürekli yurt dışına çıkarak piyasalardaki gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Girişimcilerimiz bu konuda istekli ve cesaretli olmalı. Yoksa siz istemedikten sonra kimse sizin cebinize zorla para koymaz.” 
 
“Devlet desteklerini doğru kullanmalı, sırf devletten destek almak için hareket etmemeliyiz”
 
“Devlet destekleri çok önemli ama sırf bu destekleri kullanmak için hareket edilmemeli” uyarısında bulunan Başkan Hacısalihoğlu, “KOBİ’lerimiz ekonomik açıdan çok güçlü değil. Bu nedenle devlet destekleri KOBİ’ler açısından çok önemli. Fakat bu destekleri doğru anlamak ve doğru kullanmak da büyük önem taşıyor. Öncelikle bir ticaretiniz ve sermayeniz olmalı. Daha sonra bu alanda devletten sağlanacak destek de buna bir katkı olacaktır. Yoksa sadece bu desteği almak için hareket edenler yolda kalır. Bunun maalesef üzücü örneklerini görüyoruz. Önemli olan işinizi yaparken Devletin bu konuda sağladığı desteklerden faydalanmaktır” şeklinde konuştu.
 
KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü İyiler; “Trabzon’a büyük önem veriyoruz”
 
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Zeynep İyiler,  Uluslararası Pazarlama ve e-Ticaret Konulu bir sunum gerçekleştirdi.
 
¬Trabzon’a büyük önemi veriyoruz. Özellikle bu URGE projesinde Genel Müdürlüğümüz, Bakanlığımızın kendi çalışanlarının da Trabzon’a bizzat giderek eğitim vermesini istedi. Bu ilk defa Trabzon’a özgü yapılan bir çalışma olmaktadır. Bu bizim projelere verdiğimiz önemin de bir göstergesidir” dedi.
 
“Bir firmanın sağlam bir pazarlama ve satış yöntemi olmalı”
 
Bir firmanın sağlam bir pazarlama ve satış yönteminin olmazsa olmaz olduğunun altını çizen İyiler, pazarlamanın ‘pazarları tanımlamak, pazarın içindeki segmentlerin (müşteri grupları) ihtiyaçlarını belirlemek, bu ihtiyaçları karşılayacak değer önerilerini hazırlamak, bu değer önerilerini işletmedeki herkese yaymak ve katılımlarını sağlamak, bu değer önerilerini segmentlere ulaştırmak (genellikle iletişim şeklinde) ve sunulan değeri ölçmek şeklinde bir dizi çalışmadan oluştuğunu söyledi.
 
e-Pazarlamanın ise ‘internet ve mobil ağların sunduğu sayısal ortamda müşteri bulmak, müşterileri elde tutmak ve toplumla ilişkileri sürdürmek için yürütülen pazarlama çalışmaları’ olduğunu belirten İyiler, “e-Pazarlama, pazarlamanın temel amaçlarına ulaşmak için beceriler düzeyinde pazarla iletişim, dağıtım ve operasyonel düzeydeki görevlerin, internet ve bilgi teknolojileri kullanımı ile firmalarda aşamalı olarak uygulandığı bir dizi programdan oluşur. En basitinden (internetten teklif bulma ve buna göre e-mail gönderme) en karmaşığına (reklam ve marka bağımlılığı için oyun siteleri kurma, mobil iletişim ile interneti birleştiren kampanyalar gibi) e-pazarlama uygulamalarını (bir kişi veya binlerce kişinin çalıştığı) her ölçekteki firmaya uygulama imkanı vardır” diye konuştu.
 
“İşletmeler açısından iş tanımının doğru yapılması çok önemli” 
 
Ticaret anlayışındaki dönüşümlere vurgu yapan İyiler, firmaların üretim yapsalar bile kendilerini hizmet olarak konumlandırdıklarını hatırlattı ve iş tanımının önemine dikkat çekti. 
 
“İşletmenin önceliklerini saptaması için iş tanımını doğru yapması gerekir” diyen İyiler, bunun yanında işletmelerin müşterilerinin de kim olduğunu iyi belirlemesi gerektiğini ifade etti.
 
Satış süreciyle ilgili konuşan Zeynep İyiler, “Satış sürecinin son üçte birlik aşamasına kadar potansiyel alıcılar sizinle temasa geçmiyorlar. Web sayfanızı ziyaret eden kişilerin ise yüzde 95’i sadece araştırıyor olabilirken yüzde 70’i eninde sonunda sizden veya rakiplerden alım yapacaktır. Bu nedenle firmanız için web sayfaları büyük önem taşımaktadır” dedi. 
 
“İşin özü şudur” diyen İyiler, sunumunu şu başlıklar altında özetledi.
 
“Alıcılar sizi ve firmanızı tanıyor ve ne iş yaptığınızı biliyor olmalı, alıcılar sizin ve firmanızın kendi alanında güvenilir bir uzman olduğuna inanmalı, alıcılar sizin ve firmanızın onların özel isteklerini anladığınıza ve bunları çözebileceğinize inanmalı ve hepsinden önemlisi alıcılar sizi ve firmanızı sizinle çalışmayı isteyecek kadar sevmelidir”
 
Sunumun sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplandıran İyiler’e, Başkan Hacısalihoğlu bir plaket takdim etti.
Toplam Okunma Sayısı : 1426

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com