Rehber :
   
Hediyelik Eşya ve Oyuncak
Yuma Oyuncak
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
15.07.2009
Tesis Sahipleri, Hasar Tespiti Yapılarak Zararlarının Karşılanmasını İstiyor


Trabzon'un Maçka ilçesinde bent yapımı sırasında dereye beton harcının karışması nedeniyle 4 tesisteki yaklaşık 600 bin balığın öldüğü iddiası üzerine, 6 tesiste alabalık satışı kaymakamlıkça durduruldu.

 

Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nin Coşandere mevkisinde bulunan ve Sümela Manastırı'nı ziyarete gelen turistlerin konaklayarak alabalık satın aldığı çiftliklerde görülen balık ölümlerinin nedeni, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerince araştırılıyor.

Balık ölümlerinin yaşandığı tesislerdeki havuzlardan alınan su numunelerinin incelemesinin sürdüğü, çıkacak sonucu göre balıkların ölüm nedeninin saptanacağını belirtildi.

Ayrıca, olay sebebiyle insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için balık ölümlerinin yaşandığı tesisler başta olmak üzere bölgede alabalık satışı yapılan 6 alabalık üretim ve satış tesisindeki balık satışı, Maçka Kaymakamlığınca durduruldu.

Tesis sahiplerinden Ayşe Kara, tanesi 16-17 kilogram arasında olan ve her biri 7 yılda yetişen anaç balıkların da öldüğünü belirterek, ''Anaç balıkların ölümü yüzünden çok büyük maddi hasarımız var, manevi olarak da tükendik. Kaç gün oldu kimse gelip görmüyor bu vahşeti'' dedi.

Hasar tespitinin tam olarak yapılmasının ardından zararlarının karşılanmasını istediklerini ifade eden Kara, ''Bunlar bir an önce yapılsın ki biz de işletmemizi açalım. Şu anda 6 işletme balık ölümlerinden dolayı satışa kapandı. Kaymakamlığın yazısıyla satışlar durduruldu'' diye konuştu.


''Bent Yapılırken Haber Verilseydi Tedbir Alırdık''

    

Bir diğer üretici İrfan Taşdelen de, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) dere üzerinde yaptırdığı bentin inşası sırasında yanlış betonlama ve beton harcının suya karışması sonucu tesislerdeki balıkların öldüğünü öne sürdü. Taşdelen, ''Betonlama yapılırken bize herhangi bir haber verilmedi. Haber verilseydi belki bu kadar ölüm gerçekleşmezdi. Biz de ona göre önlemimizi alırdık'' diye konuştu.

Taşdelen, 3 gündür beklemelerine rağmen zararlarının tespiti için tesise gelen bir yetkili olmadığını ifade ederek, ''Ölen balıklarımız havuzlarda çürüme şeklini almaya ve dağılmaya başladı. Bu dağılan balıklar, dereye daha çok hastalık verecektir'' dedi.

Hasar tespiti yapılmasını ve zararlarının karşılanmasını beklediklerini anlatan Taşdelen, ölen balıkları iş makineleriyle açılan çukurlara gömeceklerini söyledi.

Toplam Okunma Sayısı : 1820

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com